Em trobo amb Fabio Prieto

Amb el meu fill, en José Luís García Paneque, en Regis Iglesias, en Jorge Luís González Tanquero i Blas Giraldo Reyes

Va arribar a Madrid el dia 19 d’abril. Ahir, finalment, em vaig poder veure, però, amb Fabio Prieto, el periodista cubà de Nueva Gerona condemnat a 25 anys de presó i que he apadrinat durant els anys que ha estat a la presó. Ens vàrem veure a Cullera (País Valencià) on està en un Centre del Comité Español de Ayuda al Refugiado. Va ser una emotiva trobada. Vàrem parlar llargament. Li vaig portar l’ordinador que la Rosa Roch m’havia ofert a través de Facebook. Em va ensenyar tots els papers que, durant anys, li he anat enviant, fins el document de la Declaració del Drets Humans signat i dedicat a ell per Stéphane Hessel, el darrer supervivent entre els redactors d’aquell document. Sobretot, vàrem tenir una llarga trobada amb els altres excarcerats que estan a aquesta població de la Ribera Baixa: en José Luís García Paneque, que ja el coneixia perquè l’havíem invitat a Barcelona tot just dos dies després d’arribar a l’Estat, en Regis Iglesias que tenia una condemna de 18 anys, en Jorge Luís González Tanquero que tenia 20 anys i en Blas Giraldo Reyes, que en tenia 25. En Regis i en Blas són dos homes del Movimiento Cristiano de Liberación. En González Tanquero, independent, és un lluitador indomable que, en la desesperació dels anys de presó, havia protagonitzat autoagressions impressionants, com la de cosir-se la boca. Tots han passat set anys a la presó i tots tenen històries que confirmen allò que l’Óscar Espinosa afirmava: les presons cubanes són el més similar a l’Infern de Dant. Estan d’acord en què el més important és treure de la presó els que encara hi són i aquí tots recordem als empresonats: els que no volen marxar de Cuba com Elias Biscet o Héctor Maceda, i els que sí en volen fugir com Rolando Jiménez Posadas… I, personalment, constato, de nou, com el govern espanyol no està donant el tracte que mereixen a aquest a aquest braus homes.

Amb Fabio Prieto

No és just que vagin a raure als mateixos centres, com aquest de Cullera, en el que es reclou als immigrants il·legals. A la finca dels Castro eren il·legals. Aquests homes no haurien de ser il·legals però, en una democràcia. I, sobretot, no pot ser que durant mesos es demori la resolució del seu estatus legal. Han de tenir el tracte d’asilats polítics, amb permís per residir, treballar i poder-se moure lliurament. Tot l’altre és un tracte vexatori que no hauríem de permetre!

Amb els dibuixos d’en Pau

Vaig anar a Cullera amb la Clàudia i en Pau. Els varem portar els nostre llibres cubans: La Guerra de Cuba, Dissidents i Rolandito i el rei Fidel. Mentre parlàvem, en Pau els va fer dibuixos del conte: del rei Fidel, d’en Rolandito, d’en Rolando… A la fi, en Fabio, en Regis, en Jorge Luís… es van voler fer una foto amb els dibuixos d’en Pau. Esperem ben aviat poder-nos fer una foto també en Rolando Jiménez Posadas, en Rolandito i la Lamasiel. Queda feina per fer. Ens en vàrem anar de Cullera satisfets, però, d’haver fet alguna cosa positiva per aquesta gent. La política, aquesta política, la meva política, té sentit.

En Pau amb en Fabio Prieto

 

(Versión en castellano)

Encuentro con Fabio Prieto

Llegó a Madrid el 19 de abril. Finalmente ayer, pude encontrarme con él, con Fabio Prieto, periodista cubano de Nueva Gerona condenado a 25 años de prisión y que apadriné durante los años que estuvo en la prisión. Nos vimos en la población de Cullera (País Valencià) donde está en un Centro del Comité Español de Ayuda la Refugiado. Fue un encuentro emotivo. Hablamos largamente. Le llevé el ordenador que Rosa Roch me había ofrecido a través de Facebook. Por su parte, me enseñó todos los papeles que durante años le había enviado, incluso el documento de la Declaración de los Derechos Humanos firmado y dedicado a él por Stéphane Hessel, el último superviviente entre los redactores de aquel documento. Tuvimos también un largo encuentro con los otros excarcelados que residen en esta población de la Ribera Baixa: José Luís García Paneque, el cual ya conocía porque se le invitó a venir a Barcelona dos días después de su llegada al Estado español, Regis Iglesias, que tenía una condena de 18 años, Jorge Luís González Tanquero, que tenía 20 años, y Blas Giraldo Reyes, que tenía 25. Regis y Blas son dos hombres del Movimiento Cristiano de Liberación. González Banquero, independiente, es un luchador indomable que, en la desesperación de los años de prisión, había protagonizado autoagresiones impresionantes, como por ejemplo coserse la boca. Todos han pasado siete años en prisión y todos tienen historias que confirman lo que Oscar Espinosa afirmaba: las prisiones cubanas son lo más similar al Infierno de Dante. Todos ellos están de acuerdo que lo más importante es sacar de la prisión los que aún están encarcelados: los que no quieren marchar de Cuba como Elias Biscet o Héctor Maceda, y los que sí como Rolando Jiménez Posadas… Nuevamente constato la manera como el gobierno español niega el trato merecido a estos bravos hombres. No es justo que acaben en los mismos centros, como este de Cullera, en los que se recluye a los inmigrantes ilegales. En la finca de los Castro eran ilegales, pero  en una democracia estos hombres no deberían de ser ilegales. Y sobre todo no es lícito que durante meses se demore la resolución de su estatus legal. Deben tener trato de asilados políticos, con el permiso de residir, trabajar y poderse mover libremente. ¡El resto es -sin duda- un trato vejatorio que no deberíamos de permitir!

Fui a Cullera con Clàudia y Pau. Les llevamos nuestros libros cubanos: La Guerra de Cuba, Disidentes y Rolandito y el rey Fidel. Mientras hablábamos, Pau les hizo dibujos del cuento: del rey Fidel, de Rolandito, de Rolando… Al final, Fabio, Regis, Jorge Luís… quisieron hacerse una foto con los dibujos de Pau. Esperamos que pronto nos podamos hacer una foto con Rolando Jiménez Posadas, Rolandito y la Lamasiel. Queda mucho trabajo pendiente. Marchamos satisfechos de Cullera. Hemos hecho alguna cosa positiva para esta gente. La política, esta política, mi política, tiene sentido.

Deixa un comentari