2n FÒRUM REGIONAL DE DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC LOCAL PER A AMÈRICA LLATINA I CARIB.
Tiquipaya. Cochabamba 27 de juny de 2017
Senyor alcalde, senyor governador, senyores i senyors,
És de rigor agraïr al president Evo Morales que ens hagi acollit a Bolívia, però no és enys obligatori nostre agraïment al viceministre i amic Hugo Siles. No ja per haver organitzat aquest fòrum, sinó per la seva complicitat i pel seu treball en favor de la descentralització, de la implementació de autonomies, per ser, en definitiva, un gran aliat del regionalisme.
Com ORU Fogar, l’Organització de a Regions Unides, l’organització global dels governs intermedis del món, hem d’aprofitar la formalitat d’aquesta inauguració per reconèixer a Bolívia, avui, com a país de referència quan es parla de processos de descentralització. Mentre altres, controlats per les forces del passat, aprofitaven la crisi per recentralitzar, Bolívia va aprovar una constitució plurinacional, va reconèixer l’oficialitat de les llengües indígenes, va donar vida als departaments, va canalitzar institucionalment la tensió amb els departaments orientals, va impulsar les autonomies indígenes originàries camperoles (una referència en el tractament del tema indígena) i acaba ara d’implementar l’Autonomia Regional del Chaco tarijeño.
¿Que més es pot demanar? Sí, es pot demanar més. Volem demanar-li més, president. Volem demanar-li que Bolívia continuï sent líder de descentralització, de reconeixement de la diversitat i peculiarment de la diversitat indígena. Volem demanar-li, president, que davant d’alguns països llatinoamericans on els departaments, prefectures, governacions, províncies, són closques buides on un governador gesticula políticament, però manegen només elements residuals, que Bolívia ompli de contingut aquesta estructura institucional que heu articulat. Que els departaments comptin amb competències sustancianales, que hi hagi pressupostos suficients per departaments i autonomies. Una nova governança, amb governs de dimensió humana forts, és possible. Una nova manera de governar és necessària. Bolívia pot ser líder i estar a l’avantguarda.
Més enllà d’aplaudir i animar a Bolívia a prosseguir el camí, ORU Fogar arribem a Cochabamba amb un missatge molt específic. Aquest és un moment molt particular en el
debat de l’agenda global. Amb l’aprovació dels ODS de fons, després de reunions important sobre el canvi climàtic com la COP21 de París o la COP22 de Marràqueix, amb la recent i exitosa reunió a Habitat III de Quito, amb un gran debat sobre les ciutats i que va aprovar la Nova Agenda Urbana … creiem que hem oblidat un tema.
Quan en 2015 a Nova York es van avaluar els resultats dels Objectius del Mil·lenni després de 15 anys de treball, es va veure que tots els països havien millorat en gairebé tots els objectius, no ho desitjat, però s’havia millorat en salut, en educació, en educació de les nenes … En un sol tema de 2000 a 2015 no hi havíem progressat res, sinó que havíem empitjorat notablement. L’èxode rural. El món rural dels cinc continents continuava sent incapaç de retenir la població, que continuava emigrant cap a unes ciutats que no eren ja una meca de progrés, sinó uns barris on es consagrava la pobresa, la inseguretat i la marginació.
ORU Fogar vol posar el focus en aquest punt. Volem parlar, de nou, a Cochabamba i en Cap Verd, de Desenvolupament Rural. Esperem que algú recollia el guant. Esperem debatre com aturar aquesta emigració, veure bones pràctiques en aquest sentit.
Vam estar a Sevilla, a Foz d’Iguazú, a Torí, avui aquest fòrum es per a Cochabamba. Estic segur que serà tan útil com els anteriors. ORU Fogar, representant les regions, en tot cas, estem molt satisfets de ser aquí.