Les regions busquen respostes conjuntes al canvi climàtic

Representants de regions i ciutats de tot el món es van reunir el passat 1 i 2 de juliol a Lió, a la regió francesa membre de ORU de Rhône-Alps, per celebrar la Cimera Mundial Clima i Territoris, un dels principals trobades a nivell mundial en relació amb la lluita contra el canvi climàtic. L’objectiu principal de l’esdeveniment, un altre dels preparatoris per a la COP21 de París, va ser el d’establir els pròxims mecanismes i compromisos des d’un enfocament territorial i regional per combatre el canvi climàtic i aconseguir reduir les emissions de carboni de cara a l’any 2020.

ORU ha participat a la Cimera a través de l’organització, juntament amb la Réseau des Organisations paysannes & de Producteurs de l’Afrique de l’Ouest (ROPPA), d’un Taller d’Agricultura que va comptar amb el suport de la FAO i de la Agronomes et Vétérinaires Sans Frontières – Association de Solidarité Internationale pour les agricultures paysannes et Familiales (AVSF). L’objectiu del Taller, que va tenir lloc el 2 de juliol, era el d’arribar a un consens en l’adopció d’un pla d’actuació territorial amb propostes forts, transversals i globals per al desenvolupament rural i agrícola. Alguns dels temes de major preocupació que es van discutir van ser l’alarma creada per l’èxode rural, que està provocant un despoblament crítica de les zones rurals i una urbanització accelerada de les ciutats. “En 2050, segons les previsions, el 80% de la població viurà a les ciutats”, va expressar el secretari general de ORU, Carles Llorens, “de manera que és imprescindible treballar per frenar l’èxode i equilibrar els territoris”.

El compromís de ORU amb les decisions preses en la Cimera Mundial Clima i Territoris s’ha traduït també en la signatura de la Declaració General “Establint una acció territorial en resposta al desafiament climàtic”. Signada per 50 organitzacions en representació dels governs regionals i locals, entre les que es troba ORU i molts dels seus membres, s’ha convertit en la declaració més àmpliament recolzada presentada fins avui per actors no estatals. En el cim van participar també representants de diferents membres de ORU, com nrg4SD, el Govern de l’Estat de Rio de Janeiro, ARF, AIRF, la regió de Champagne-Ardenne i els governs de Catalunya i Euskadi. Entre les conclusions generals de l’esdeveniment es troba la necessitat de mobilitzar els actors no estatals en la presa de decisions i en la direcció de noves iniciatives en la lluita contra el canvi climàtic. L’acció local, regional i territorial és essencial per aconseguir crear escenaris possibles i reals per a l’estabilització del clima.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s