La cooperació i les universitats catalanes donen suport a la creació d’una xarxa d’universitats africanes, a Etiòpia

“Que les universitats catalanes liderin el projecte d’una xarxa d’universitats africanes és una notícia sorprenent i remarcable”. El director general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya, Carles Llorens, ha fet aquestes declaracions el passat 13 de juliol a Addis Abeba, la capital etíopa, en el marc d’un seminari organitzat per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), la International Asssociation of Universities (IAU) i l’Ethiopian Institut of Architecture, Building Construction and City Development (EiABC). L’objectiu del seminari era establir un espai de coneixement entre les universitats catalanes i les africanes per tal d’establir vincles i col.laboracions futures, especialment compartint programes de doctorat. El director general ha destacat el mèrit de la feina de l’ACUP i, peculiarment, del seu director, Jaume Vilalta. A la xarxa hi participen universitats d’Etiòpia, Senegal, Camerun, Sud-Àfrica, Kènia, Ghana, Guinea… “S’ha d’aconseguir que la cooperació universitària entre Catalunya i Àfrica tingui un pes cada vegada més important i que la universitat sigui, igual que ho són les ong i les empreses, un actor de cooperació al desenvolupament dels pobles” –va dir Llorens-.

El director general va aprofitar el seu viatge a Etiòpia per visitar sobre el terreny alguns dels projectes que l’ACCD ha contribuït a finançar, com el programa sobre seguretat alimentària que la Creu Roja està implentant a les comunitats de Wollo, al nord-est del país. L’objectiu del programa és promoure la millora a l’accés dels aliments a través de la diversificació de conreus, del millor aprofitament de les fonts d’aigua, a través de la utilització de tècniques de microrreg locals amb la construcció de dics, i la millora de la qualitat del terreny a través de la reforestació. “Som conscients que això només és un gran de sorra enmig del gran problema de l’erosió que viu Etiòpia, però és el nostre gra de sorra”.

El director general, acompanyat pels cooperants d’Intermón Oxfam que treballen sobre el terreny, també va desplaçar-se fins al sud de la capital per comprovar com estava evolucionant l’establiment d’un banc d’aigua destinat a contribuir a una gestió eficient dels recursos hídrics de la zona, a millorar substancialment la quantitat d’aigua potable –i reduir el temps dedicat a la recerca d’aigua per part de les dones i les nenes- i incrementar la sensibilització en les pràctiques de la higiene en la població.

172080ETIOPIA2

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s