12-04-2012 13.30 | El director general de Cooperació al Desenvolupament, Carles Llorens, participa a Sarajevo dels actes de commemoració

La cooperació catalana present en el 20è aniversari de la guerra de Bòsnia i Hercegovina
L’Ajuntament de Sarajevo presenta el projecte “The siege of Sarajevo: The Art of Living”, per explicar, recordar i analitzar les respostes de la ciutadania en els 1.395 dies de resistència. Catalunya ha tingut una presència important en els projectes de desenvolupament del país, que tot i viure una situació de pau, pateix importants seqüeles del conflicte més agressiu a Europa després de la Segona Guerra Mundial encara molt presents en tots els espais de la societat bosniana.
Bakir Izetbegovic, president de torn de Bòsnia i Hercegovina (al centre) amb la delegació catalana
Catalunya va declarar Bòsnia País prioritari en el Pla Director de la Cooperació Catalana 2003-2006, precisament a causa de la guerra. L’Agència Catalana de Cooperació, entre el 2002 i 2007 va donar suport a projectes de desminatge; de democratització; a la reconstrucció d’habitatges, serveis i infraestructures , i al retorn de persones que havien estat desplaçades pel conflicte. A partir del 2007, l’Agència va continuar donant suport a projectes, com ara la millora de les relacions entre les comunitats enfrontades per recuperant la convivència multiètnica i multiconfessional, així com de desenvolupament del país.

Entre els actes previstos a Sarajevo per a la commemoració del 20è aniversari destaquen trobades de representants polítics, periodistes i ONGs. Durant aquests dies es presentarà el projecte del Museum dedicat a recordar el setge, i diverses exposicions, com “Un llarg camí, Bòsnia, la vergonya d’Europa”, del fotoperiodista Miquel Ruiz (fundador i president de Fotògrafs per la Pau), que ha contribuit a explicar els esdeveniments ocorreguts durant la guerra dels Balcans que va viure i fotografiar. També tindran lloc les jornades a l’Hotel Holiday Inn sobre “Corresponsals de pau” amb presencia de més de 150 periodistes acreditats; i vivites per recordar els 550 anys de la fundació de la ciutat, entre les quals destaca el recorregut històric que finalitzarà amb l’acte “Sarajevo Red Line” on hi haurà 11.415 cadires vermelles buides, que serviran per recordar els 11.415 morts que es van produir durant el setge.L’Ajuntament de Barcelona, que és una de les ciutats amigues convidades, el Fons Català de Cooperació, la Diputació de Lleida i altres ciutadans catalanes també participaran en les activitats organitzades per commemorar els 20 anys de l’inici de la Guerra i en el Dia de Sarajevo.

IMG_0280

Maite Fandos, tinenta d’alcalde d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, Carles Llorens, director general de Cooperació, i Pere Trias, representant del Fons Català de Desenvolupament acompanyats de representants de l’Ajuntament de Sarajevo

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s