Gols catalans a Hèlsinki: presoners cubans, Kosovo i els castells catalans reforçats pel ELDR Party

La delegació catalana en un moment del Congrés

Avui hem aconseguit algunes importants victòries al Congrés del ELDR Party ( European Liberal Democrat Party) a Hèlsinki. Avui en comissió i demà tindran el vist-i-plau del plenari. La primera és que s’ha aprovat una resolució de Convergència per la qual Europa condiciona a discutir la posició comú europea respecte a Cuba a l’excarceració de llista de presoners polítics que ha fet pública la Comissió de Drets Humans de Cuba. No és una declaració al vent. L’assumeixen els comissaris europeus liberals i molts partits de govern a Europa: belgues, holandesos, suecs, finlandesos, danesos… i els alemanys. En Markus Loning secretari d’estat d’Afers Humanitaris de la República Democràtica Alemanya ha assumit aquesta posició. Li he donat la llista.

Un altre tema important: s’ha aprovat una altra resolució de Convergència que anima a tots els països europeus que, després de la sentència de l’Haia, reconeguin la sobirania de Kosovo. També Espanya! I finalment, i no menys important, en Marc Guerrero ha instat l’aprovació d’un acord pel qual l’ELDR Party donava suport a la candidatura dels castells catalans com a Patrimoni Universal de la Unesco en tant que símbols de la construcció europea en la diversitat.

Un moment del Congrés del ELDR Party

I més coses: la Maria Rosa Fortuny ha aconseguit aprovar també una resolució contra la pena de mort de Shakine Mohammadí Ahstiani, la Joaquima Alemany i la Mireia Huertas una contra el tràfic de persones i en Roger Albinyana una sobre els referèndums europeus. I en Francesc Bragulat ha treballat molt defensant els punts de vista convergents sobre la ponecia principal respecte a “Demografia i canvis polítics”.


Mari Kiviniemi en un moment del Congrés

A l’obertura del Congrés, la presidenta Annemie Neyts ha emplaçat als liberals a convertir-se en els abanderats de la defensa de la democràcia enfront de la dreta xenòfoba. La primera ministra finesa, Mari Kiviniemi, que s’estrenava en aquesta mena d’esdeveniments liberals internacionals, ha emplaçat als europeus a lluitar per la competitivitat econòmica a partir, entre d’altres factors, del control de les finances públiques. El seu discurs sobretot ha sorprès perquè ha dedicat una gran atenció a defensar els partenaritat i les relacions EU-Rússia amb molt convenciment. Ha expressat l’opinió que només amb aquest contacte Rússia evolucionarà cap a una societat de lliure mercat, on prevalgui el dret de la llei i s’acabi imposant la democràcia.

Part dels delegats catalans amb la presidenta del ELDR Party, Annemie Neyts i el recentment nomenat ministre d’Estat per Europa de Suècia Oscar Wänglund.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s