A Suècia no han guanyat els conservadors…

Avui tots els mitjans parlen de la victòria dels “conservadors” a les eleccions sueques. Convé molt de destacar la victòria de la coalició encapçalada pel primer ministre Fredrik Reinfeldt enfront del sempre poderós Partit Socialdemòcrata suec, el que fora el partit d’Olof Palme. De 1991 a 1994 va governar una coalició semblant, liderada per Carl Bild, ara ministre d’exteriors. No va poder, però, renovar la majoria i els socialdemòcrates van tornar al poder. Ara, per primera vegada una coalició de centre dreta podrà enllaçar dos mandats consecutius i pot abordar les reformes de l’estat del benestar que aquell país necessita i reclama.

 

Artur Mas amb Jan Björklund, líder dels liberals suecs i Ministre d’Educació

Convé destacar aquesta victòria. S’ha de precisar, però, que qui ha guanyat les eleccions no és el Partit Conservador. Reinfeldt  lidera un partit que es diu  Moderata samlingspartiet, el Partit Moderat. Aquest partit ha obtingut un 30% dels vots. Darrera el primer ministre hi ha, però, el 49,1% dels vots de la “Allians för Sverige” (Aliança per Suècia) que el partit moderat forma amb els liberals, els centristes i els democratacristians.

Els moderats tenen molt mèrit en el fet que l’Aliança s’hagi imposat a la candidata socialdemòcrata, Mona Sahlim. Reinfeldt, i el seu ministre d’economia, Anders Borg, un home que desafia convencionalismes amb la seva cua de cavall, han manejat molt bé l’economia. Suècia ha esquivat la crisi financera, aquest anys creixerà un 4,5 % i el 2012 li1quidarà el seu dèficit.

Els nostres amics liberals i centristes han aportat, però, les idees més innovadores a l’Aliança. Són ells els que, després d’una profunda reflexió sobre l’Estat del Benestar, han emprès reformes important: incorporant el dret a decidir a la sanitat i a l’ensenyament, reduint la pressió fiscal a les classes mitjanes i als assalariats, reduint impostos als pensionistes, efectuant un control molt rigorós dels subsidis. La nostra felicitació, doncs, als nostres amics del partit de Jan Björklund i de Maud Olofsson. La nostra felicitació també a Mauricio Rojas, avui a Madrid, antic diputat liberal suec, autor intel·lectual de molts d’aquests canvis que arrelen a Suècia i que arribaran a tot Europa.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s