CDC condemna quatre penes de mort i demana la llibertat d’un opositor de Guinea Equatorial

Ahir, més enllà d’estar molta atents de la situació catalana, el Comité Executiu Nacional de CDC va tenir temps de fer una mirada enfora. Vaig presentar i el CEN de Convergència va acordat denunciar l’execució de quatre presos polítics a Guinea Equatorial, així com la detenció d’Avelino Mocache, qui fora líder d’Acción Popular, un partit que va comptar amb el suport convergent.  

Mas amb Avelino Mocache en una reunió al Parlament de Catalunya

El passat 21 d’agost de 2010 van estar executats pel règim del General Teodoro Obiang quatre persones acusades d’una suposada conspiració. Es tracte de José Abeso, ex capità de les Forces Terrestres, Manuel Ndong, ex Tinent de Fragata, Jacinto Micha, ex Resguardo de Aduana i Alipio Ndong. Tots ells varen ser segrestats a Nigèria per membres de la policia política del règim d’Obiang i empresonats en el penal de Black Beach, on varen ser objecte de maltractaments per aconseguir que signessin una declaració per la qual s’autoincriminaven. El consell de guerra al qual van estar sotmesos estava encapçalat pel cosí germà d’Obiang, el qual no va respectar les mínimes garanties processals. Els condemnats no van tenir dret a una apel·lació contra la seva condemna i van ser executats unes hores després de pronunciar-se el veredicte.

Amb Mocache a Bata

Pocs dies després, el 27 d’agost va ser detingut, a Bata, Avelino Mocache, que continua empresonat. El líder opositor havia estat el secretari general d’Acción Popular de Guinea Equatorial. Aquest partit havia comptar amb el suport de Convergència, especialment a les eleccions legislatives del 2008, que van semblar una possibilitat d’obertura democràtica, però que van acabar amb la victòria pel 99 % dels vots del partit oficial. En els mesos posteriors, el règim va aconseguir portar Acción Popular a la seva òrbita i Mocache va ser apartat de la seva direcció. Ara, sembla que la seva detenció respon a la resolució judicial en que se l’acusa de voler “usurpar funcions dins del partit”. Per nosaltres es tracta, doncs, d’una detenció de caràcter evidentment polític”.

En un determinat moment, varem tenir la ingenuïtat i l’esperança que hi hauria una obertura del règim. Aquestes noticies confirmen que no ha hagut cap evolució, ni cap canvi, ni tan sols arriben a entendre que el món reclama el respecte als Drets Humans i a la llibertat. De fet, aquesta no evolució, aquest encorament en el passat dictatorial, dificulta molt l’existència d’una gran relació política, social i econòmica entre Guinea Equatorial i Catalunya. Des de Convergència demanem, doncs, al ministre Moratinos que intercedeixi per la llibertat de Mocache i que, amb fermesa, posi condicionaments a la relació espanyola amb aquella antiga colònia.

 Cloenda d’un Congrés just abans de les eleccions legislatives de 2008

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s