Aznar, com Millán-Astray, a Melilla

 L’Estat espanyol té un argument poderós per defensar la sobirania espanyola a Ceuta i Melilla: la població d’aquestes dues ciutats autònomes en territori africà volen continuar essent espanyoles. Ho volen continuar essent els d’origen peninsular, però també molt majoritàriament ho volen continuar essent els d’origen magrebí. La raó democràtica, aquesta vegada està, doncs, amb la hispanitat.

Marroc també té, però, un motiu de molt pes per reclamar la sobirania d’aquests dos enclavament: les dues ciutats són una reminiscència del colonialisme europeu al Magrib. I això no és quelcom menor, sinó alguna cosa a prendre molt seriosament.

Davant del conflicte, l’Estat espanyol hauria de procurar-se avantatges convertint Ceuta i Melilla ens els Hong Kongs al nord d’Àfrica, dues ciutats capaces -amb el seu dinamisme econòmic- d’irradiar prosperitat a tot el nord del Marroc. Es tractaria, en una situació que està molt lluny de ser la d’avui, que Rabat acabés tement que la desaparició de la sobirania  espanyola suposés el col·lapse econòmic de la zona. 

L’estratègia d’Aznar de plantar la bandera espanyola i anar a Ceuta i Melilla com Millán-Astray és, però, la pitjor estratègia. Al que fora president espanyol, ja ho sabem de Perejil, li pot la ràbia contra el “moro” que és quelcom molt atàvic i molt castellà, un racisme com un altre. D’aquesta manera mai ha comprès que el Marroc és per l’Estat espanyol un soci imprescindible, amb qui s’ha de mirar d’anar trampejant el tema de Ceuta i Melilla. 

La seva visita no fa més que encrespar els ànims, ajuda ben poc a resoldre el problema i, a mig termini, acaba amb les dues ciutats sota la sobirania de Mohamed VI. I és que és ben clar que, en el mon present, en la confrontació nacionalisme contra nacionalisme acaba guanyant el nacionalisme anti-colonial. Això als nacionalistes espanyols els costa molt de veure-ho, fa més de cent anys a Cuba, avui a Ceuta i Melilla o a Catalunya.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s