Mari Kiviniemi, una primera-ministre es farà sentir a Europa

El matí de diumenge vaig continuar seguint el Congrés del Suoma Kestusta, el Partit del Centre, els liberals finlandesos. Un congrés polític pot ser ben diferent a Marroc, Canadà, a l’Àfrica negra, a Catalunya o a Finlàndia. A Marroc resen abans de començar, al Canadà els indis indígenes també resen, a l’Àfrica hi poden haver balls que i cants per explicar el programa com en un teatre i a Finlàndia també tenen les seves singularitats. Voten, com vaig dir, no en urnes, sinó en galledes. Hi ha molts cotxes amb nens i la guarderia és fonamental, no en va tots els països nòrdics tenen molta cura que els nens tinguin el seu espai en tots els recintes públics. Alguns homes i moltes dones porten el vestit regional de la seva respectiva reunió. Són els que acabaran el congrés amb una desfilada de banderes que, al davant, duu el primer ministre Matti Vanhanen duent la bandera de Finlàndia.

Amb Mari Kiviniemi

A tot arreu, aquí també, el discurs final del líder és fonamental. Hi ha molta atenció per escoltar a Mari Kivinieni, aquesta jove ministre de 42 anys que el proper dijous, amb tota probabilitat, es convertirà en primer ministra de Finlàndia. La seva elecció suposa, sens dubte, una injecció d’optimisme i de futur. Comença parlant de com, sempre, el Suoma Kestusta ha estat clau per superar les adversitats de Finlàndia. Cita com Anneli Jäätteenmäkiiemi, present, va ser la primera ministra que va possibilitat de sortir de la crisi dels anys noranta, la que va començar amb el col·lapse dels veïns de la URSS i es va resoldre amb el salt tecnològic que va tenir en Nokia la seva empresa líder. Cita també com Matti Vanhanen ha estat el líder resolutiu que calia davant la crisi financera i com, ara, també s’enfrontaran a tots els reptes que tenen al davant.

Mari Kivinieni afirma que l’objectiu principal, ara, és que la crisi no desbarati la vida dels individus i que el govern ha de fer una política responsable per donar confiança. Parla de l’atur, de com els emprenedors són els únics que ajudaran a superar-lo, reclama uns impostos que siguin assumibles per les famílies i els individus… Fa un elogi del treball i diu que per superar la crisi cal que els joves s’incorporin aviat al mercat de treball i que els més grans puguin elegir de jubilar-se més tard. Defensa un creixement econòmic de qualitat.

La ponència central del congrés ha generar un gran debat sobre el projecte del govern d’impulsar un gran pla de suficiència energètica que inclou la construcció de dues centrals nuclears. Després del debat, la votació han ratificat la postura oficial de suposar suport al pla. Mari Kivinieni s’hi refereix. En un to patriòtic molt marcat, com per altra banda ha tingut tot el congrés, explica que a Finlàndia li cal l’autosuficiència energètica. Es evident que no volen dependre, posem pel cas, del gas rus. Si es construeixen nuclears, dins d’un potent pla pactat amb el verds que inclou una importantíssima inversió amb alternatives, és que garantir, doncs, l’autosuficiència energètica de Finlàndia. En aquest punt es diria que la Unió Europea ni tan sols existeix.

Seguint aquesta mateixa tònica, Kivinieni defensa també l’autosuficiència alimentària de Finlàndia en el que és, per mi, la part més sorprenent del discurs. Diu que els aliments que han de consumir els finesos han de ser “segurs i produïts a Finlàndia”. Si això últim no és possible, explica, hem de tenir la seguretat que “comprem productes sense dubte ètic”. I aquí parla de garanties ecològiques, però també de que els animals no han d’estar maltractats.

Parla també d’educació, del drets dels nens a rebre una educació de qualitat visquin on visquin, molt de la necessària igualtat i finalment afirma que el Suoma Kestusta ha de liderar des de la responsabilitat.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s