Per què a Ístria els interessa tant Catalunya?

He estat a Porec, Istria, Croàcia, per participar en un Congrés que celebrava els vint anys de la creació de l’Assemblea Democràtica d’Istria i per signar, en nom de Convergència, un acord de col·laboració per tal d’intercanviar experiències d’autogovern i de coordinar polítiques de lobby europeu i mediterrani. La relació de Convergència amb aquest partit regionalista, que governa aquesta península de l’Adriàtic, no es nova. Es va iniciar als anys vuitanta quan van coincidir a l’Assemblea de les Regions d’Europa Jordi Pujol com a president i el líder dels d’Istria, Ivan Jakovcic, com a vicepresident. Després, una nova generació, hem intensificat aquesta relació quan els dos partits hem coincidit a l’ELDR Party.

La conferència, que portava per títol “Croàcia cap a Europa”, m’ha permès a mi, i a en Marc Guerrero, també present en tant que vicepresident del ELDR Party, una increïble aproximació a la realitat dels Balcans d’ara mateix. I és que els nostres amics d’Istria, liberals, tolerants, mediterranis en el millor sentit de la paraula, han estat capaços de convocar a líders polítics d’Eslovènia, Bòsnia, Macedònia, Kosova i Sèrbia. I així va resultar impagable el sopar, en petit comitè, que varem tenir amb Ivan Jakovcic i un dels altres líders polítics més interessants de la regió, l’expresident de la regió autònoma Sèrbia de Voivodina, Nenak Canak.

Com a catalans hem estat convidats privilegiats i l’acord signat, que segella la nostra amistat amb els amics d’Istria, ha merescut una gran atenció per part dels mitjans croates. Ha complagut molt que, en l’acte de signatura, digués que Convergència farà lobby a favor de l’entrada de Croàcia a la Unió Europea. “No conec pas a fons –he dit- el dossier Croàcia-EU per parlar dels detalls. Sí que us puc dir, però, que en els propers mesos Convergència pot tenir una posició molt forta tant a Catalunya, com a l’Estat espanyol i que posarem tota la nostra força política per impulsar la incorporació de Croàcia. Personalment, sóc partidari de la incorporació de Turquia. És indubtable, però, que la geografia europea ha de completar abans el seu puzle incorporant totes les peces dels Balcans”.

La pregunta que molta gent es pot fer és, però, per què Catalunya, els catalans i Convergència interessem tant als regionalistes d’Istria? És una pegunta que jo mateix em feia encara durant el llarg viatge per, via Trieste, arribar fins a Porec… És la mateixa pregunta que em faig sovint quan veig admiració per Catalunya en els més diversos racons del món o quan vaig anar a parlar sobre el nou Estatut a Budapest, en un acte que va generar una gran expectació. Interès per l’Estatut a Budapest, Hongria? Sí, sí, ara fa un parell d’anys, durant més d’una hora un parell de centenars d’hongaresos van escoltar les meves explicacions sobre aquest estatut ara encallat al Tribunal Constitucional… I és que, per ells, una autonomia com la de Catalunya era la que havien de tenir els hongaresos de Transilvània, avui sota sobirania romanesa…

Istria, però, no té pas un fet nacional diferenciat respecte a la resta de Croàcia… I, allà, com a tota l’ex-Iugoslàvia, el mot “nacionalisme” està completament connotat negativament per la guerra i la violència… Per què nosaltres som un tan important referent per ells?

Istria és un territori que funciona. Amb poca densitat de població, han desenvolupat un turisme que impressiona, que atrau italians i a nòrdics. Les poblacions són boniques, netes i endreçades, el paisatge molt cuidat, estan traient tota la brillantor possible al seu patrimoni històric i tenen una costa molt maca i amb aigües transparents. La seva gastronomia és excel·lent i més d’un xef està seguint les passes de Ferran Adrià. Tenen una industria de fabricació de vaixells, col·loquen els seus olis entre els millors del món i els seus vins estan guanyant ràpidament posicions. Varem tenir l’oportunitat, per cert, de treure el cap a la fira de vins Vinistra. No té res a envejar a ningú! Allà em vaig torbar a un representant de l’empresa Rich Xiberta de Caldes de Malavella venent taps de suro, una demostració ben palpable de que hi ha gent que s’espavila!

Aquest territori, dinàmic, amb una gent jove emprenedora i amb una empenta considerable, no té problemes nacionals amb la resta de Croàcia, sí que té molta queixa, però, de com el govern de Zagreb gestiona els seus recursos econòmics i aquí ve que es vegin com Catalunya. Reclamen que els recursos que generen es quedin al territori. Estan cansats de pagar. Recelen de les ajudes que Zagreb envia, diuen, sense compensació, als croates de Bòsnia. També causa malestar que, anys després de la guerra, cada dia apareguin més i més veterans demanant pensions i que Zagreb utilitzi aquest instrument per comprar voluntats polítiques, de la mateixa manera que l’espanyol fa amb les peonades.

Els he dit que tot això fa que istrians i catalans ens entenguem bé, que puguem treballar en comú a nivell polític i també a nivell econòmic. Estic segur que podem fer lobby polític a Europa, però també ens podem vendre i comprar taps de suro o el que sigui!

Carles Llorens

En aquest link podeu llegir l’acord de col·laboració. I en aquest altre link podeu llegir la meva intervenció en la Conferència Internacional.

Noticies relacionades:

http://www.facebook.com/l/b35d6;regionalexpress.hr/site/more/regionalizam-test-za-modernu-europu/
http://www.facebook.com/l/b35d6;www.ids-ddi.com/m/1002/2089/
http://www.facebook.com/l/b35d6;www.ipress.hr/gradovi-i-opcine/porec/porec-medunarodna-konferencija-liberala-5258.html
http://www.facebook.com/l/b35d6;www.glasistre.hr
http://www.facebook.com/l/b35d6;www.glasistre.hr/hrvatska/vijest/204435

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s