Presentació del Congrés del ELDR Party

Annenie Neyts, presidenta de l’ELDR Party, va enviar un missatge a la reunió de la IL que ‘ha fet a El Caire on deia que el Congrés del partit que celebrarem a Barcelona els propers 19 i 20 de novembre és el més important que mai ha fet el Partit Liberal Demòcrata Europeu. Això és així pel Bureau de Brussel·les, però també ho és per la gent de Convergència. Mai un partit català havia organitzat un esdeveniment d’aquesta dimensió.

Presentant Congrés ELDR Party3El Congrés és important per raons polítiques. Es celebrarà a molt pocs dies de la ratificació definitiva  del Tractat de Lisboa. En els corredors del Congrés, a Barcelona, es parlarà, segur, de l’elecció del president de la U.E. i del representant exterior europeu que, per cert, sona podria ser un dels assistents l’avui comissari Olli Rehn. Estarà bé comptar amb la presència del FDP que acaba d’adquirir un rol protagonista a la política Alemanya, veure els britànics del Lib-Dem amb gran possibilitats de cara a les eleccions de juny del 2010 o als suecs, ara mateix, dirigint de manera molt directa la presidència de torn de la Unió Europea.

El Congrés serà molt important, sobretot, però per la gent que hi assistirà. Hi ha confirmats 426 delegats i podríem arribar prop dels 500. Tindrem 40 representants del FDP, 33 Lib Dems del Regne Unit, 22 delegats de la Italia di Valori, 16 holandesos… També 60 diputats nacionals : 4 dels quals del Bundestag, 2 del Parlament Britànic i 32 diputats del Parlament Europeu. Hi haurà, així mateix 270 convidats, entre els quals Coalición Canaria i Unió Menorquina, convidats per Convergència.

Presentant Congré2s ELDR PartyEntre les personalitats, cinc comissaris europeus: el finlandès Olli Rehn responsable de l’Ampliació, el que vol dir que en aquest moment és qui està negociant amb Turquia, Croacia o Sèrbia; l’holandesa Nelly Kroes, responsable de Competència, la búlgara Meglena Kuneva, de Consum, el flamenc Karel De Gusht, de Desenvolupament i Ajuda Humanitària i la xipriota Androula Vassiliou, responsable de Salut i per tant de tot el relacionat amb la Grip A a Europa. També comptarem amb la presència del portaveu grup ALDE i exprimer ministre de Bèlgica durant nou anys, Guy Verhofstadt. De Didier Reynders. vice-primer ministre i ministre de finances de Bèlgica, de l’exprimer ministre de Letònia, Ivars Godmanis, de Mikhail Kasyanov, qui fou el primer primer ministre de Putin, de Hans Van Baleen, nou president de la Internacional Liberal, de Dick Roche, ministre d’Afers Europeus d’Irlanda i de Pat Cox, president Moviment Europeu i ex-president del Parlament Europeu.

En quan al contingut, la ponència “Propostes liberals per a una nova prosperitat”, redactat inicialment per Carles Gasòliba, s’ha de dir que resulta brillant i subratlla moltes de les coses que nosaltres hem dit política econòmica:

–          Els principis de mercat no són els culpables de la crisi. Així, en el futur no hem de propiciar més intervenció de l’estat, sinó millor regulació.

–          S’ha de defensar més mercat únic europeu per l’energia, serveis, inclosos els financers, ferrocarrils…

–          És clau la inversió en recerca i desenvolupament.

–          És clau assegurar el proveïment energètic.

–          Cal aposta per reducció de l’administració pública i la millora del sector públic, que quan no és bo és un obstacle a la innovació.

–          S’ha de defensa l’economia productiva, posant prudència al sector financer.

–          S’ha de contemplar la intervenció de l’Estat en bancs i empreses com quelcom passatger, que s’ha d’acabar tan aviat com es pugui perquè sinó distorsiona la competència.

Més enllà d’aquesta ponència, al Congrés s’han presentat 29 resolucions, algunes de política exterior europea, d’altres relacionades amb la U.E. N’hi ha de veritablement compromeses com les que fan referència a la defensa de la identitats de les minories hongareses distribuïdes per diferents països o les que afecten a l’agricultura. Convergència ha presentat cinc resolucions. Totes són importants. Potser s’han de destacar, però, les que fan referència a la política mediterrània i la que denuncia el totalitarisme que s’està imposant a Amèrica Llatina. Tenen la intenció, que sempre hem perseguit, de convertir-nos en la referència quan dins del ELDR Party es parli en relació al Magrib o a Sud Amèrica.

I en darrer lloc, però no pas el menys important: a les eleccions que afecten al president del ELDR Party i a quatre vice-presidents, Convergència presentem a en Marc Guerrero a una d’aquestes quatre places. Hi ha nou candidats. Esperem, però, que el candidat convergent obtingui un gran resultat.

Deixa un comentari