Presentació de la jornada “Àfrica vista des de Catalunya”

Mas-LlorensBon dia a tothom i en primer lloc, gràcies. Moltes gràcies a tots els presents per haver acceptat la invitació de Convergència, de participar en aquest seminari que organitzem conjuntament amb el ELDR Party. Moltes gràcies, sobretot, però, els que heu acceptat de participar-hi com a ponents. Estem molts contents d’aquest programa de luxe.

Obrim i tanquem amb dues personalitats que han escrit sobre Àfrica amb una gran lucidesa. Nerín-Maldonado1L’obra de Gustau Nerín ha estat comparada amb la de Nigel Barley o la de Marvin Harris. No em sembla gens exagerat. El seu “Antropòleg a l’olla” és un llibre increïble. Presentat pel president Pujol, tanca qui ha estat comissari europeu Louis Michel que a “Africa-Europa: la indispensable aliança” ens diu que no és ja un continent que hem de mirar amb paternalisme, sinó un aliat estratègic de cara al futur. Un llibre lluny de tòpics, però molt ple de sentit comú.

Mas i Mare CoratgeEntre l’obertura i la cloenda, parlarem de cooperació i d’immigració. D’entre tots els que participaran a aquestes dues taules, permeteu-me que destaqui  a Yayi Bayam Diouf, presidenta de l’Associació de Dones contra la Immigració Il·legal, coneguda com “Mare Coratge. La seva història, però sobretot la seva feina, resulten un referent de tot el continent. Ens omple d’orgull tenir-la entre nosaltres.


Llorens-mare coratgeAmb la Mare Coratge

Dit això, em pertoca no presentar, sinó donar-li la paraula l’Artur Mas. Abans, només dues constatacions.

Mas amb gambiàPrimera: Artur Mas és l’únic líder català que s’ha ocupat de l’Àfrica subsahariana. Com a conseller en cap, l’any 2002 va viatjar a Costa d’Ivori. Era el primer viatge d’alt nivell de la Generalitat a l’Àfrica negra i Mas el plantejava “com un reconeixement a la feina dels cooperants catalans”. En aquell moment va adquirir un compromís “Si sóc president de la Generalitat, viatjaré almenys una vegada a l’any a l’Àfrica”. A l’oposició, no ha deixat de viatjar al continent. El juliol del 2008 va visitar Senegal on va conèixer la realitat de la immigració il·legal i de les pasteres. També es va entrevistar amb el president del país, Abdoulaye Wade. Més enllà d’això, revelaré que, al seu despatx, just on rep totes les visites, hi ha un quadre d’en Joaquim M. Puyal amb un mapa d’ Àfrica fet com de retalls de notícies de diaris i sota hi diu:  En sabem res, de l’Àfrica? És una il.lustració i una frase que podrien ser-ho perfectament dels fulletons d’aquesta jornada. Per què, justament, el que volem és posar sobre la taula el desconeixement que tenim d’aquest continent.

Michel -PujolLouis Michel i Jordi Pujol

Feta la primera constatació –òbvia- una segona que, no essent tan tangible, em sembla igualment òbvia i que em ve de gust de dir:  Artur Mas, avui, és l’únic líder de la política català, dels eventuals candidats a la presidència de la Generalitat, capaç de ser present a l’escenari europeu i internacional. Malgrat estar a l’oposició, sovint se’l reclama en tribunes acadèmiques i econòmiques, en l’àmbit liberal, en fòrums europeistes o sobre nacionalisme. A l’àmbit del partit liberal europeu és la veu de referència quan es parlar de temes mediterranis, una opinió que compte quan es parla d’immigració o d’economia.

gasòliba-michel-masArtur Mas amb Louis Michel i Carles A. Gasòliba

Per tot plegat crec que l’escoltarem amb la major atenció a l’igual que a tots els altres ponents.

SoparAl sopar de suport a l’exili guineà

En aquest link podeu llegir més informació sobre la jornada Àfrica vista des de Catalunya:

http://www.convergencia.cat/descripcioPlana.php?id=162

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s