L’amistat Catalunya-Armènia escrita sobre pedra

Aquest passat cap de setmana ha estat, després de molts mesos de batallar-ho per part de l’Associació d’Amics d’Armènia el de la inauguració del Jachkar que, davant de l’Estadi Olímpic de Montjuïc, simbolitza l’agermanament entre Armènia i Catalunya.

JachkarEl reverend pare suprem Sasun Zumrookhdien, vicari general de l’Esglèsia Armènia per Espanya i Portugal, beneeix el Jachkar de Montjuïc

Un jachkar és un monòlit de pedra on amb la creu com a motiu central hi ha rics ornaments. En el cas del Monjuïc el simbolisme és extraordinari. Tot diu de la germanor entre el poble de Catalunya i el d’Armènia: mans que prenen plantes, magranes , fruits… Per l’ocasió, en tot cas, es van desplaçar a Catalunya alguns alts representants armenis, encapçalats pel vice-primer ministres, Hamlet Hovsepyan, a qui acompanyaven Hermine Nagalalyan, vicepresident del Parlament i el president de l’Associació dels Veterans d’Armènia, Hakob Grigoryan.

Reunió a la seu de CDCReunió a Convergència. De la banda catalana Colom, jo mateix i Fortuny. De la banda armènia, de l’Associació d’Amcis d’Armènia, Davit Hambardzumyan

Divendres, 18 de setembre, varem poder tenir una reunió, a la seu nacional de Convergència, amb tota la delegació. Va valer molt la pena de poder conèixer de primera ma la situació d’aquell país, el moment en els que estan les seves complicades relacions històriques amb els seus veïns Turquia, Azerbaijan o Geòrgia.  Ens va sorprendre molt, en qualsevol cas, veure com continua planant sobre la vida armènia el conflicte de Nagorno Karabaj, fins al punt que només un acord de pau sòlid pot desbloquejar l’adscripció armènia a organismes internacionals com la OTAN o fins la Unió Europea.

IntervencióÉs bonic verue juntes les banderes de Catalunya i Armènia

L’endemà, el dissabte, durant la inauguració del Jachkar davant del Museu Olímpic, diverses persones de CiU hi varem ser presents: l’Antoni Castellà en representació de la Mesa del Parlament, la diputada Rosa Maria Fortuny, l’Àngel Colom, l’Èric Bertran i d’altre gent de la secretaria d’Immigració. Em va correspondre –en nom de Convergència- de dir unes paraules. Vaig dir el següent:

Autoritats polítiques, religioses, amics i amigues,

Abans d’iniciar les meves paraules em voldria adreçar al reverend pare Sasun Zumrookhdien per a dir-li que pot estar tranquil. A Catalunya hi ha una consciència molt forta a favor de la necessitat d’integració de la gent que ve de fora. Que no temi. També hi ha una consciència molt clara que tothom ha de viure el fet religiós amb tota llibertat. I sobretot que no pateixi per no parlar d’idioma del país. Vivint com viu, a Girona, molt aviat parlarà el català i, segur, sabrem trobar la manera de trobar-li classes o una parella lingüística que li permeti d’accelerar-ne el coneixement.

Dit això, és bonic veure la bandera de Catalunya i la d’Armènia juntes. Ha estat emocionant escoltar els nostres dos himnes nacionals i sentir el “Visca Catalunya i Visca Armènia” que acabem d’escoltar. És bonic, sobretot, saber que aquest jachkar simbolitza per sempre aquest agermanament.

Ahir en una reunió el vice-primer ministres, Hamlet Hovsepyan, ens dia: “Els nostres dos pobles tenen en comú les seves arrels cristianes i el fet que són dos pobles que han partit molt en la seva història”. Varem convenir, però, que més enllà d’arrels en comú, de cara al futur, podem treballar per la llibertat i la prosperitat dels nostres respectius pobles. Ara mateix, des de Convergència, sí ens oferim per fer de pont. El treball, ja esmentat de la diputada Rosa Maria Fortuny, l’acrediten com a interlocutora catalana amb els armenis. L’Àngel Colom, també present, és la persona que està treballant perquè la immigració, també la dels armenis, deixin de ser immigrants per ser “nous catalans”.

I finalment, aquest breu parlament, només es pot cloure d’una manera “Visca Catalunya i visca Armènia!”

Fortuny núviaMaria Rosa Fortuny i el reverend pare suprem Sasun Zumrookhdien tallen el pastís de celebració


Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s