Lisette Lapointe afirma que “el debat de la sobirania del Quebec està ben viu”

Imagen 163Durant la conferència El Quebec cap a la sobirania? pronunciada la seu de nacional de Convergència i que vaig tenir el plaer de presentar, la diputada del Parti Québécois, Lisette Lapointe, va afirmar que l’idea de la sobirania està perfectament viva al Quebec, de manera que en un futur no llunyà es tornarà a plantejar un referèndum que, segons totes les enquestes, el nacionalisme està en condicions de guanyar. “Totes les enquestes diuen ara que hi ha una majoria a favor de la sobirania, sobretot, totes les enquestes diuen que el “statu-quo” es completament refusat”. La diputada va afirmar que hi ha una clara consciència que un Quebec independent seria més pròsper. “No només –va explicar- perquè destinaríem els nostres diners a les nostres prioritats, sense el drenat federal, també perquès ens estalviaríem de pagar dues administracions que s’ocupen de les mateixes coses, amb ministeris canadencs i quebequesos que es solapen!”. Més enllà de l’interès econòmic, Lissete Lapointe va referir que el sobiranisme es viu perquè “hi ha el sentiment de voler ser un país normal, que pren les seves pròpies decisions i no que deixa que d’altres les prengui”.

Lapointe, esposa de l’exprimer ministre Jacques Parizeau, impulsor del referèndum que l’any 1995 per només unes dècimes no va portar la sobirania al Quebec, va dedicar una bona part de la seva intervenció a explicar les circumstàncies d’aquells moments. “Parizeau –va dir- es va presentar a les eleccions dient que convocaria un referèndum. Totes les forces es van mobilitzar, tot estava preparat perquè si el sí vencia diversos països ens reconeguessin… Varem obtenir el 49,4 de sís. Avui sabem que els partidaris del” no” van comptar amb recursos econòmics molt per sobre del que estava convingut i del que preveia la llei. Totes les forces de l’Estat canadenc s’hi varen implicar. Fins es van flotar avions gratuïts de tot Canadà per muntar manifestacions a favor del no. També sabem que hi hagué gent que va votar amb una acreditació electoral insuficient… Però tot això és història… Ens varem quedar a 55.000 vots de la sobirania…”.

Fet aquest repàs històric, la diputada va explicar el “Pla per un Quebec sobirà” que està impulsant l’actual líder del PQ, Pauline Marois. Segons la diputada, ara, el PQ no vol fixar data per un nou referèndum, sinó que vol governar i, des del govern, emprendre diverses batalles per reforçar el país com “col.lectar tots els impostos o fer una llei sobre la identitat”.

Amb la Maite Fandos, responsable de l’Institut de Formació Convergència, al final de l’acte li varem agrair a Lisette Lapointe que faci de pont entre el Parti Québécois i Convergència.

Més informació a:

http://www.convergencia.cat/fitxa_noticies.php?news_ID=19591 .

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s