Primera lectura dels resultats a Europa

090601_1-0262-714356Molta gent, i molta gent de CiU, farà la lectura catalana i espanyola de les eleccions al Parlament Europeu. Què a passat, però, a nivell general europeu? Com hem de llegir els resultats des de Catalunya?

Hi ha alguns euro-diputats que no tenim clar a quin grup parlamentari s’inscriuran. El primer que cal constatat és, però, que el Partit Popular Europeu ha consolidat la seva condició de primer partit. Al seu costat, el Partit Socialista Europeu ha tingut una davallada important, tant percentualment, com en nombre de diputats. Això tindrà, sens dubte, el seu impacte i, així, Durao Barroso té molts números per continuar essent president de la Comissió.

Entre els petits, els Verds han tingut una millora constatable i l’extrema dreta té més impacte mediàtic que no pas millora electoral. El seu grup parlamentari ha descendit de 51 a 43 diputats.

El grup liberal-demòcrata, ALDE, al qual s’alinea Convergència, continua essent la tercera força política. Ha augmentat en percentatge de vot, però ha descendit en nombre de diputats. Ara mateix tenim 81 diputats. En aquest cas, com en el dels socialistes, el nombre de diputats pot augmentar perquè els 22 diputats del Partido Democratico d’Itàlia no estan assignats a grup i han d’escollir entre el grup socialista i el grup ALDE.

Dins dels resultats liberal-demòcrates, constatar el gran resultat del FPD, els liberals alemanys. Han passat de 7 euro-diputats a 12. Tot indica que, de cara a les eleccions alemanyes del setembre, es poden convertir en la peça clau per formar un govern estable i coherent. També els liberals britànics amb Graham Watson i el nou lideratge de Nick Clerg han millorat el seu ja excel.lent resultat passant de 10 a 11 diputats.

Alemanys i britànics continuaran tenint, així, un important rol dins del grup al que treballarà en Ramon Tremosa. L’Italia di Valori d’en Di Pietro aportarà 7 diputats. El Modem d’en Bayrou sis, tot i que n’ha perdut tres. També hi haurà sis diputats holandesos: 3 del VVD i 3 del D66. Els liberals belgues i romanesos n’aportaran cinc. Bulgària, Finlàndia i Suècia 4. I tres Estònia i Irlanda. A l’altre extrem constatar la desaparició dels 7 diputats del Partit Democràtic Polonès. També desapareixen del Parlament dos històrics: els radicals Marco Panella i Ema Bonino.

En definitiva, el grup ALDE, constituït pel ELDR Party i el Partit Demòcrata Europeu, continuarà essent una tercera força europea molt capaç d’influir a Europa.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s