Al G-8 no es pot enviar a qualsevol!

La celebració de l’executiu de la Internacional Liberal dins la Convenció del Partit Liberal del Canadà ens permet de treure el cap a l’interior d’un gran partit, d’un gran país. A la Sessió d’Obertura quins immensos discursos els dels ex-primers ministres Jean Crétien i Paul Martin! De què van parlar? De Canadà com a gran país. De Canadà com a actor internacional. De Canadà com a potència amb consciència crítica i humana, contrapunt a Estats Units. De Canadà com a país en tres oceans: l’Atlàntic, el Pacífic i l’Àrtic! Els tres mil delegats els van interrompre en diverses ocasions, dempeus. No tots els polítics són iguals i… a les reunions del G-8, o del G-20, no es pot pas enviar a qualsevol!

imagen-0021La Convenció em dóna l’oportunitat de parlar James SaintGeorge l’autor del software de la campanya d’internet d’Obama, que està a la Convenció perquè està aplicant aquest software a la campanya de qui serà el candidal liberal canadenc Michael Ignatieff. SaintGeorge m’explica que, històricament, les campanyes es basaven en que el candidat parlés i convencés a quanta més gent millor. Quan va aparèixer la TV els candidats es van vendre com un producte comercial qualsevol. A l’era d’internet una campanya es basa en tenir la major quantitat possible d’informació sobre els votants i els simpatitzants voluntaris i en integrar i coordinar molt bé tota aquesta informació. Quan m’entra a les entranyes del software em ve mareig…

Tothom ha parlat de la campanya d’internet d’Obama sense saber realment de què estem parlant! La campanya d’Obama ha operat amb un grandíssim nombre de dades de tots els votants. Un nombre de dades que, a Europa, segur, suposarien la vulneració de totes les lleis de protecció de dades. SaintGeorge sap tot dels electors nord-americans: adreça, religió, raça, simpaties polítiques, si va anar o no a votar al llarg dels últims anys… Les dades es compren, circulen… Sobretot es superposen i s’interpreten de manera que el Partit Demòcrata, ara també el liberal canadenc, pot localitzar on està la clau de les eleccions i atacar-ho. On està geogràficament, però també per grups de gènere, de religió,de grup social… Recordo la meva estada a la primera campanya electoral de Blair i de la màquina electoral Escalibur… Aquella dissenyava estratègies en funció d’enquestes i estudis. La màquina Obama va molt més enllà i força a totes les campanyes a treballar amb l’aplicació de tecnologies. Arribant a Barcelona n’he de parlar llargament amb en David Madí!!!

imagen-020Assisteixo també a un meeting dels liberals amb relació als pobles autòctons. A tot el congrés els indis canadencs hi són molt presents. El meeting comença i acaba amb un cant-oració dedicat a la terra… Espectacular! De què parlen? Lluny de l’indigenisme de l’Amèrica Llatina, aquí, la qüestió és veure com els pobles auctòctons indis o esquimals participen les progrés general, com es formen els seus joves sense abandonar les seves llengües cultural i tradicions. El tema sembla essencial en el debat polítics que els liberals tenen amb els conservadors en el govern. Paul Martin, l’antic primer ministre, explica: “Els conservadors simplement volen l’assimilació dels pobles autòctons al Canada. Nosaltres, liberals, defensem la seva identitat, la seva llengua la seva cultura, perquè nosaltres creiem que amb els autòctons hem de treballar junts!”.

paul-martinAmb Paul Martin

Tot, però, dins d’una afirmació nacional canadenca que el líder sortint, Stéphane Dion, quebecois, s’encarrega molt de remarcar en un altre pannel. L’idea és molt clara: unitat dins la diversitat. No a la independència del Quebec, que esquartera aquesta gran potència econòmica, política i ètica que és Canada. Succeeix, a diferència del nostre cas, que la diversitat sí que s’assumeix i, així, tot el congrés es fa indistintament en anglès i en francès… Pels catalans que estem aquí, a través de la Fundació Llibertat i Democràcia, el discurs de la unitat ens ve una mica gros. Sort que d’aquí a dos dies em veure amb els nacionalistes quebequesos…

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s