Promocionant ‘Rolandito i el rei Fidel’ a Miami

(Versión en castellano al final)

Avui a Miami començo una llarga ronda de contactes per presentar “Rolandito i el rei Fidel”. A les 10, hora d’aquí a Florida, em veig amb la junta de la Asamblea de la Resistencia que és qui, amb la Corriente Agramontista, ha organitzat el meu viatge i agenda. L’Asamblea és el darrer i recent intent d’organitzar l’exili cubà a Miami. La Corriente Agramontista és l’organització dels advocats independents, que opera a l’interior, però que a hores d’ara té ja més membres a l’exterior que dins de Cuba. Si s’han implicat amb la promoció del meu conte és perquè Rolando Jiménez, el pare d’en Rolandito, condemnat a 12 anys de presó, és advocat.

imagen-053Amb totes les organitzacions de la Resistència. Juan Escandell a l’esquerra

Qui mou tot plegat és Juan Escandell, un home que respon molt poc als estereotips de l’exili de Miami. Els Escandell venen de Formentera. El pare d’en Juan es va exiliar a Cuba una vegada acabada la Guerra Civil. Treballava a la marina mercant. Per temor a Franco, mai va voler desembarcar en un port espanyol. En Juan, cubà, molt cubà, advocat, es va anar implicant en la defensa de presos polítics i de consciència, fins que fa deu anys li va ser impossible de viure dins de l’illa. Fent servir la seva condició de fill d’espanyol, va sortir de Cuba, i via Madrid, va venir a raure a Miami. Quan en una família hi ha un sentit profund de llibertat no s’admeten dictadures ni de dretes, ni d’esquerres i els Escandells són, així, un exemple. Ara, en Juan, és un dels elements més actiu d’aquest exili al que, algun dia, més enllà de la criminalització castrista i dels errors que han comès, tothom reconeixerà com una trinxera en contra del totalitarisme del segle XX.

Promocionando Rolandito y el rey Fidel en Miami

Hoy comenzó en Miami una larga ronda de contactos para presentar ‘Rolandito y el rey Fidel’. A las 10, hora de aquí, Florida, me veo con la junta de la Asamblea de la Resistencia que es quien, con la Corriente Agramontista, ha organizado mi viaje y agenda. La Asamblea es el último y reciente intento de organizar el exilio cubano en Miami. La Corriente Agramontista es la organización de los abogados independientes, que opera en el interior, pero que hasta el momento tiene ya más miembros en el exterior que dentro de Cuba. Si se han implicado con la promoción de mi cuento es porque Rolando Jiménez, el padre de Rolandito, condenado a 12 años de prisión, es abogado. Quien organiza todo es Juan Escandell, un hombre que responde poco al estereotipo del exilio de Miami. Los Escandell vienen de Formentera. El padre de Juan se exilió a Cuba una vez acabada la Guerra Civil. Trabajaba en la marina mercante. Por temor a Franco, nunca quiso desembarcar en un puerto español. Juan, cubano, muy cubano, abogado, se fue implicando en la defensa de presos políticos y de consciencia, hasta que hace diez años le fue imposible de vivir dentro de la isla. Utilizando su condición de hijo de español, salió de Cuba, y vía Madrid, vino a Miami. Cuando en una familia existe un profundo sentido de libertad no se admiten dictaduras ni de derechas ni de izquierdas, y los Escanell son un ejemplo. Ahora, Juan es uno de los elementos más activos de este exilio al cual, algún día, más allá de la criminalización castrista y de los errores que han cometido, todos reconocerán como una trinchera en contra del totalitarismo del siglo XX.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s