Els DDHH a la Veneçuela de Hugo Chávez Frías

opositors-venecolans-visiten-convergenciaEls països, com les persones, poden tenir processos de malaltia que, quan es desencadenen, difícilment saps com poden acabar. La irrupció l’any 1998 d’Hugo Chávez al poder era un molt mal símptoma en relació amb la salut de la democràcia veneçolana. Fa temps que el símptoma, però, s’ha convertit en causa i, així, la degradació de la vida política i social d’aquell país no té aturador. El procés, en tot cas, està entrant en fase d’un gran perill. Aquesta és almenys la conclusió a la que arribo després de reunir-se durant unes quantes hores amb notables representants del que avui és l’oposició al chavisme.

Qui fa un plantejament general és el professor de la Universitat Simón Bolívar i analista polític, Ángel Oropeza. Afirma que el debat no és ja sobre si hi ha o no democràcia a Veneçuela. El tema, ara ja, és de respecte als drets humans. Des del primer moment Chávez va ocupar el poder amb voluntat de confrontar bons o dolents. El conflicte civil no s’ha aturat des d’aquell moment i, ara, totes les estructures de l’estat, tant com els grups populistes de l’entorn del chavisme, estan fent de la violència el seu modos operandi. Oropesa explica la gran inseguretat que hi ha al país. “El sistema judicial –explica- no és operatiu contra la violència i, a més, les autoritats públiques toleren el delicte del pobres com una part del discurs populista oficial”. El professor explica també que el primer dia que una manifestació opositora va acabar amb 19 morts per bala va començar l’enclaustrament dels veneçolans a casa. “Ara, cada casa és una presó en la que us es tanca a sí mateix!”

Per posar exemples de tot això, l’acompanyen Thayde Olarte, advocada del Jodorkovski veneçolà Emilio Cedeño; Tamara Sujú de les Damas de Blanco Venezuela i advocada de Nixon Moreno; el també advocat Gonzalo Himiob, i la periodista de Globovisón Nieves Pérez Rodríguez. Tots ells estan d’acord a assenyalar que Chávez ha destruït completament l’Estat de Dret. M’expliquen com, per televisió, el president és capaç d’amenaçar a opositors, a empresaris. També em narren un maneig dels mitjans de comunicació, que té molt poc a veure amb el d’una societat democràtica. Sabia de tot el que és capaç Chávez en el programa “Aló presidente”, els diumenges, a la tele pública. No sabia, però, que quan li passa alguna cosa que li sembla important pel magí fa connectar totes les altres televisions, per encabir-hi el seu missatge, de manera que tu estàs veient una pel·lícula o un programa i s’interromp per tal que Chávez amenaci a no sé qui nacional o estranger…

Tamara Sejú és qui diu unes coses que més m’impressionen. Ella és l’advocada de Nixon Moreno, qui fora líder estudiantil, i que avui és pròfug de la justícia acusat d’haver violat una policia durant una manifestació (una cosa bastant inversemblant!). Tamara ens parla de centenars de segrestos d’empresaris, fins petits i mitjans, perpetuats per tota mena de grups en l’òrbita de les FARC colombianes. Cita també les “vacunas”, l’impost revolucionari que s’ha de pagar per evitar se segrestat. Parla també com, en connivència amb els citats colombians, s’està estenent el sicariat pel qual s’encarrega l’assassinat per un pocs dòlars. Tot plegat en un interstici on la revolució i la màfia es troben.

Per tot plegat, Tamara Sejú ha impulsat ja la creació, a imatge i semblança de las cubanes, las Damas de Blanco de Venezuela. Si les cubanes desfilen per Miramar i assisteixen a la missa de Santa Rita de Cásia. Les veneçolanes es dediquen a anar a escombrar les fiscalies i els jutjats. Tot un símbol!

A través d’aquest link podeu llegir una entrevista realitzada pel diari Avui a Àngel Oropeza.

A través d’aquest altre link podeu trobar informació sobre Veneçuela.Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s