Redescobrir l’Alguer

mas-i-sechi-a-la-catedralCarlo Sequi, director de l’Obra Cultural de l’Alguer, ens diu que aquest tros de terra catalana de Sardenya no es descobreix fàcilment i que trobar el millor de la vila requereix una recerca. Vaig venir fa uns anys fent turisme i, certament, aquesta segona visita m’ha permès descobrir unes quantes coses.

La naturalesa política d’aquest viatge d’ara, amb en Mas, ens ha permès de conèixer bé, per exemple, la singularitat dels moviments cultural i de les institucions de l’Alguer. Certament que a la meva primera visita hagués pogut trucar la porta de l’escola Pascual Scanu, de l’Òmnium Cultural o de l’Obra Cultural. El cert és, però, que hi he entrat ara.

a-lescola-pasqual-scanuA l’Escola Pasqual Scanu

Ahir a la nit ja varem tastar, de la ma d’en Sechi, l’excel·lent gastronomia algueresa, que avui hem pogut tornar a gaudir al restaurant Pavonne. L’esmorzar d’avui, però, ens ha deparat una gran sorpresa quan hem descobert el paisatge que es veu des del restaurant de l’Hotel Catalunya. Una meravella amb el mar de fons. A la recepció de l’Hotel hi ha qui t’atén amb un català d’una perfecte fonètica. Sorprèn, en qualsevol cas, escoltar a la recepció al telefonista dient: “Catalunya, bona sera…”.

amb-antonio-marrasArtur Mas amb Antonio Marras

Durant el recorregut per la vila, amb l’Artur que acaba d’arribar i que per tant no ha gaudit ni de la gastronomia, ni del paisatge des del restaurant del “Catalunya”, ens sorprenen moltes coses. Una de les que més: la botiga de l’Antonio Marras, un dissenyador de moda alguerès que triomfa a les passarel·les de Paris i Milà i que ha estat el director de disseny de Kenzo. Parlem amb ell i ens explica la seva devoció per en Tàpies. L’Artur li diu que farem el possible per concertar una entrevista amb el pintor a Barcelona. Marras es mostra disposat a venir d’immediat.

maluquer-sechi-mas-pujolArtur Mas amb Joan Maluquer, Carlos Sechi i Rosa Maria Pujol

Per mi, una altra descoberta és la cantant Franca Masu (http://www.francamasu.com/). En Joan Maluquer, que juntament amb la Rosa Maria Pujol són els que ens han empès fins a l’Alguer, no ha parat durant tot el dia de parlant-nos amb devoció de la cantant. Quan escolto alguna de les seves cançons ho entenc. Es tracta d’una Maria del Mar Bonet a l’algueresa, d’una reina del fado a la Sardenya, d’una veu que emociona. En les seves cançons, el català de l’Alguer, antic, ple de girs i de maneres ben curioses, però ben autèntiques, és una joia.

En Maluquer es desfà amb no menys elogis de la poetessa Maria Cabrera Callís, una gironina afincada a l’Alguer i amb la que ens trobem a la Via Carlo Alberto o Carrer Major. De la mateixa manera que acabo escoltant les cançons de la Masu, també llegeixo els singulars versos de Maria Cabrera. Em sobte trobar, en vers, una mirada que és -i només pot ser- d’una persona que deu tenir poc més de vint anys…

En la conferència que ha clos la visita, l’Artur Mas a dit als algueresos que per Catalunya és important comptar amb l’Alguer en tant que vila catalana a la Sardenya, perquè per nosaltres és bo poder dir que la nostra llengua es parla a quatre estats: l’espanyol, el francès, Andorra i a Itàlia. També els ha dit que només amb la relació cultural no n’hi havia prou. Per salvar l’alguerès i la cultura catalana de la vila cal, a parer seu, que l’Alguer mantingués àmplies relacions amb Catalunya. Relacions també econòmiques, socials, polítiques, etc… Sobretot els ha remarcat, però, que la relació no és obligatòria i que l’Alguer serà catalana si els algueresos volen que ho sigui.

Una visita llampec. Vint-i-quatre hores escasses ben aprofitades.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s