Presentem “El moment de dir prou” d’en Toni Strubell

presentant-toni-strubell3Fa poca estona ha acabat la presentació, a Olot, del llibre d’en Toni Strubell. En Toni, com sempre, ha estat magistral. Ha explicat, amb nous exemples més enllà del llibre, que “El moment de dir prou” pretén mostrar que no són normals coses que ens succeeixen als catalans. “Que els escolars catalans no coneguin a Macià –ha dit- no és normal. Seria com si a Cuba no sabessin qui és Jose Martí, a Veneçuela qui és Bolivar, a Turquia qui és Ataturc”. Ha parlat molt de memòria històrica i ha afirmat que li sembla increïble que un conseller d’Interior català (Saura) hagui de fer venir de Mèxic a una néta d’en Companys, per anar a presentar una solicitud per anul.lar la condemna del seu avi, a un ministeri de Madrid, o que s’amagi que la fosa comuna més gran de tota Europa (més de 23.000 repressaliats del franquisme) es troba al Cementiri de València.

Sobretot s’ha referit, però, a la “dislocació” que suposa que el sistema política que surt del franquisme sigui completament diferent del sistema de partit que hi havia abans. “Mentre abans –ha explicat- els tres primers partits catalans eren ERC, la Lliga i Acció Catalana Republicana, tres partit d’obediència catalana, els tres primers partits a les primeres eleccions post-franquistes són tres partits d’obediència espanyola: socialistes, PSUC i UCD. Mentre, Esquerra, el primer partit català ni tan sols és legal per presentar-se”.

Bé, i en Toni ha explicat moltes més coses: no ha estalviat res als socialistes, ha afirmat que tots els nacionalistes haurien de treballar plegats, etc… En Pere Gomez, regidor d’ERC, molt correctament, i jo mateix hem fet de presentadors de l’obra. Jo, poc més o menys, he dit el que ja vaig ecriure al meu blog quan vaig llegir el llibre( ). En resum: “Tots els nacionalistes haurien de llegir el llibre”. M’he oblidat de dir, en tot cas, que em sembla molt bé que la Carme Chacón surti a la portada al costat de la COPE, del toro d’Osborne i de tantes altres manifestacions de l’espanyolisme anti-català. La ministre, si més no per omissió, a hores d’ara té ja prou mèrits per a figurar-hi. La intuició em fa dir que farà prou mèrits per a ser-hi perpètuament també per acció.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s