Artur Mas, amb veu a Europa

És l’únic líder polític català capaç de ser present a l’escenari europeu.

Si la sessió del dijous del Congres del ELDR Party va permetre escoltar els nostres primers ministres Anders Fogh Rasmussen i Matti Vanhanen, danès i finlandès respectivament, i als nostres amfitrions suecs, la vice-primera ministre Maud Olofsson i el ministre Jan Björklund; la de divendres ha donat la paraula a gent que tenen molt a dir de cara al futur.

delegacio

Amb la delegació de Convergència al Congrés

Guido Westerwelle, el líder del FDP, els liberals alemanys, satisfet encara per haver entrat –després de molts anys- al govern de Baviera, va fer un gran discurs. Va afirmar que, malgrat el que es pugui dir, la crisi econòmica no posa gens en dubte els valors dels liberals, sinó que els subratlla. Westerweller va criticar les dificultats dels governs europeus per tal de posar-se d’acord a l’hora de concertar la crisi, en una clara indirecta a la cancellera alemanya Angela Merkel. Arran de diverses crisis militars d’aquests darrers mesos, també va voler fer veure que les despeses en defensa dels diferents països de la EU són molts més important que no pas les dels Estats Units, malgrat el qual tenen molta menys influència. Westerwelle, finalment, va animar als presents a no defallir en la batalla de la llibertat i la democràcia, uns valors sense els quals no tindria cap sentit la Unió Europea.

Hans Van Baleen, qui ha de ser el candidat del VVD holandès, va fer un altre vibrant discurs en la línia del líder liberal alemany. “Es diu que la culpa de la crisi és del liberalisme… No es cert. La crisi no l’han pas provocat els liberals. L’han provocat els banquers, els neo-cons nord-americans… I, a Europa, si algú té responsabilitat són els que han donat ales a aquests, gent com en Sarkozy o com els torys britànics”. Van Baleen va afirmar que els liberals creuen en la llibertat de mercat, però també en la individual i el respecte a les persones. “En aquest moment –va insistir- més que mai haurem d’assenyalar que junt a la llibertat, sempre hi hem posat la seguretat, la seguretat física i també la seguretat dels mercats”. Davant dels debats que està generant la crisi, el representant holandès va animar a no estar a la defensiva. “Els que creiem en la llibertat i la democràcia més que mai hem d’atacar, atacar, atacar!”

mas-parla-de-la-carta-blava1El plenari va donar també la paraula a l’Artur Mas, que va tornar a demostrar que, avui, és l’únic líder de la política català capaç de ser present a l’escenari europeu. Va parlar d’immigració, va proposar fórmules que permetin una immigració circular que permeti als immigrants de venir a Europa, però també de retornar al seu país d’origen on aportarien el capital de la seva experiència. Va parlar de la Carta Blava Europea, de la queixa dels líders polítics africans, asiàtics del “brain drain”, drenatge de cervells, al que els sotmet el Primer món. En aquest sentit, el líder de CDC va criticar la política del Govern de Catalunya que es diu progressista, però que ni tan sols es planteja el mal que fa a molts països, quan els va a drenar metges i infermeres.

Amb aquesta intervenció al Congrés d’Estocolm, Mas va tornar a ser una veu de referència dins de la família liberal a l’hora de parlar d’immigració, de la mateixa manera que ja ho és quan es parla de política mediterrània.

kn0s0271sized1L’any vinent, en tot cas, el Congrés del ELDR Party el farem a Barcelona!

kn0s0138sized1Amb la presidenta del ELDR Party, Annemie Neyts

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s