L’experiència del nou govern suec, segons Mauricio Rojas

Anders Borg, el ministre d’Economia suec, del Partit Moderat (conservador), és un tipus que porta una cua de cavall i una arracada. Ens ho explica Mauricio Rojas a la trobada que fem al Riksdagen, el Parlament Suec, per a il·lustrar-nos de la singularitat de l’experiència de govern que, des del 2006, encapçala Fredrik Reinfeldt i la coalició de quatre partits que duu per nom “Aliança per Suècia”.

Rojas, xilè d’origen, diputat del Folkpartiet, el partit liberal de la coalició, va ser un gran defensor del govern dels quatre mateixos partits que, de 1991 a 1994, va trencar per primera vegada més de 70 anys d’hegemonia socialdemòcrata. Va ser un gran defensor del primer ministre Carl Bildt, actual ministre d’Afers Exteriors, i de les fites irreversibles que es van assolir en aquell moment: dret a decidir a la sanitat, a l’ensenyament, primeres mesures a favor d’un estat facilitador i no pas un estat benefactor ultra-protector. Fredrik Reinfeldt ha anat, però, molt més enllà.

Rojas, que es reuneix amb els delegats convergents que participem en el Congrés del ELDR Party, ens explica com el 2003 Reinfeldt va començar a dir, enmig de l’escepticisme general, que el Partit Moderat era “el veritable partit dels treballadors”. L’escepticisme va anar desapareixent quan enfront va anar dibuixant un partit socialdemòcrata “que havia estat el partit dels treballadors, però que s’havia convertit en el partit de la burocràcia”. “Bildt –explica Rojas- s’havia enfrontat a la socialdemocràcia, potser ignorant, que el suec és un poble amb un sentit col·lectivista molt fort. Reinfeldt ha volgut retornar al model suec originari! El de la socialdemocràcia originària, el de la gent treballadora que havia fet progressar el país. Això fa que el seu projecte sigui tan interessant”.

Rojas ens explica que Reinfeldt no defensa, com feia la vella dreta sueca, la rebaixa d’impostos i la retallada de l’Estat del Benestar. Per la “Aliança per Suècia”, un estat del benestar contingut i renovat és un bé a protegir. No pot ser, però, un estat en permanent expansió “perquè és una amenaça per l’economia i pel benestar que diu perseguir”. Així, el model suec vol tornar a una situació com la dels anys seixanta, el d’abans de la seva expansió sense control.

El nou govern posa l’èmfasi, doncs, no els drets dels ciutadans, sinó –sobretot- en les obligacions i, entre elles, l’obligació de treballar. Així, Rojas ens explica com s’ha procurat de fomentar el treball, fent rebaixes tributàries molt importants pels rendiments del treball, especialment dels sectors menys privilegiats. Així, amb aquests dos anys, els ingressos per treball han pujat a l’entorn del 8%. També s’han posat límits al subsidi d’atur i s’ha legislat de manera que els aturats permanents hagin de fer algun servei social. Amb aquestes mesures, unes 200.000 persones han desaparegut de les llistes de l’atur perpetu i s’han incorporat a l’ocupació. El diputat suec ens subratlla que els principals beneficis de tot això han estat els més febles: joves, pobres i immigrants.

Maurico Rojas ha volgut destacar també l’excel·lent feina de Jan Björklund, del Folkpartiet, al Ministeri d’Educació. Surt la referència a l’educació finlandesa, la dels veïns… Björklund, en tot cas, està transformant el que era l’escola del joc i l’expressivitat espontània, en l’escola de la responsabilitat, el treball i el coneixement. Com? Posant unes proves i exàmens que no existien en el sistema suec, fent controls nacionals de qualitat, incentivant la competència entre escoles.

Tot plegat ho entenem quan en Mauricio ens ensenya una fotografia on apareixen els dos homes que es van enfrontar a les eleccions del 2006: Fredrik Reinfeldt i l’ex-primer ministre socialdemòcrata Göran Persson. Tot el seu aspecte delata que, realment, el conservador no és Reinfeldt, sinó Persson!


Mauricio Rojas amb Ima Mis i Carles Pellicer


Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s