La gran coalició búlgara

Congrés del NMSS

Gabrovo, Bulgària, 18 d’octubre

Amb Sergei Stanishev, primer ministre de Bulgària

Els invitats internacionals arribem mitja hora abans de començar al Palau de Congressos de Gabrovo. Tot és a punt. Aquí acabo de comprendre quina és la gent que s’alinea amb aquest partit format, l’any 2001, per una crida del rei Simeó II acabat d’arribar de l’exili. En algun moment havia pensat que es tractava d’un grup sorgit de dissidents dels règim comunista que, durant quaranta anys, a Bulgària havia estat veritablement totalitari. El National Movement Simeon II no és això. Aquí, al Palau de Congressos, hi ha molta gent jove, gent amb pinta d’executius, gent que no té a veure ni amb el comunisme, ni amb l’oposició al comunisme… Són gent que reclamaven eficiència a l’Estat sortit de la dictadura; una eficiència que, els va semblar, només el rei els podia oferir. Les quatre dones que representen el NMSS de cara a l’exterior, per exemple, són ben representatives d’això. La internacional officer, Alida Rizova, la ministre d’Afers Europeus, Gergana Graucharova, l’eurodiputada Bilyana Raeva i la comissària europea Meglena Kuneva, són dones joves, eficients i capaces.

El Congrés comença amb vídeo que és un resum de la història del partit. Hi ha els quatre anys que Simeó Saxe-Coburg Gotha va ser primer ministre, i hi ha informació dels darrers anys que el NMSS ha pactat el Partit Socialista de Bulgària (BSP) i el Moviment pels Drets i les Llibertats, el partit dels turcs. En el vídeo veig que el NMSS és, en uns quants sentits, com Convergència. És el partit de la feina.Un partit compromesament europeista. Un partit molt seriós, molt previsible, que ha posat els interessos del país per davant dels del partit, fins al punt de fer primer ministre al líder del BSP.

El discurs de Simeó II subratlla totes aquestes característiques. Es reivindica, més que ell, pel partit, un paper important de cara al futur. Afirma que, en aquest període, el que ell va ser primer ministre, i ara amb coalició, s’ha produït la millora més substancial des que va arribar la democràcia. Bulgària ha suprimit burocràcia, s’ha fet més eficient, ha millorat econòmicament, ha entrat a la OTAN i a la Unió Europea… Sobretot subratlla, però, que el país és més respectat. Reconeix que s’han comès errors, però que l’important és prosseguir la feina endegada. La clau, diu, és l’estabilitat. El NMSS l’ofereix i, aquest, és el gran actiu del partit.

Simeó no eludeix els problemes de seguretat del país. No compleixen els “standars europeus” i, diu, “inquieten molt als nostres socis”. Denuncia també pràctiques corruptes i la compra de vots que es produeix en certes àrees rurals. Acaba el seu discurs dient, però, que té un somni…on els búlgars aconsegueixen coses gràcies al treball, la iniciativa i la perseverança.

El primer ministre, i líder dels socialistes, Sergei Stanishev, pren la paraula a continuació. D’entrada diu que les coses més importants per Bulgària les ha aconseguit el líder del NMSS. A partir d’aquí, tot són elogis per Simeó II. Afirma que és un polític europeu i que el considera el seu mestre. Fins acaba elogiant al seu avi, en tant que home clau de la independència búlgara que ara commemora els 100 anys. El líder socialista acaba dient que continuaran treballant junts per a assolir “objectius nacionals”. El Congrés, que ha aplaudit molt a Simeó II, fa una grandíssima ovació a al líder del BSP.

Després d’aquest important discurs, unes brillants salutacions de Vesna Pusic en nom del ELDR Party, de Emil Kirjas de la Internacional liberal, de la Joaquima Alemany, presidenta de la International Network of Liberal Women. Jo he saludat, entre d’altres invitats internacionals, en nom de l’Artur Mas i de Convergència

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s