Al Congrés del NMSS a Bulgària

catalan version


Em conviden al Congrés del NMSS (The National Movement Simeon II) a Gabrovo, Bulgària. Per segona vegada en el govern, el NMSS celebra el seu IV Congres en un moment de grans responsabilitats polítiques a Bulgària. El Congres, amb voluntat d’enfocar els esforços en millors a millorar els estàndards de vida dels búlgars, afronta l’aprovació del seu programa polític, el canvi de nom i en l’esforç de desenvolupar una societat democràtica.

(English version)

I have been invited to the Congress of the National Movement Simeon II. For second time in the governance of Bulgaria, NMSS held its IV Congress. With the central idea of improve the living standards of Bulgarians, the party must approve a manifesto according to present and economic realities, change the party’s name and make an especial effort for built truly democratic society.

El preu d’un politic…

A l’avió en el que vaig cap a Sofia llegeixo al Herald Tribune la notícia que Bulgària és el país més corrupte de la Unió Europea. El subtitol recull unes declaracions d’un diputat que diu: “A d’altres països tenen la màfia, a Bulgària la màfia té el país”. L’article, així, explica com empresaris i polítics viuen amenaçats. Els empresaris han de moure’s enmig d’unes grans mesures de seguretat. Entre uns 20 i 50 viuen en situació d’extrem risc. La vida dels polítics s’explica “és molt barata, té el preu d’una bala”. I, de fet, dos alcaldes han estat assassinats. L’increment del crim organitzat va començar amb el colapse del comunisme, entorn de 1990. Centenars de membres de les forces de seguretat, de membres dels serveis secrets i fins d’esportistes, les famoses “trames bulgares” capaces fins d’atemptar contra el Papa, van passar de controlar els despatxos a controlar al carrer. La situació de l’antiga Iuguslàvia, en els anys següents, va acabar de posar el caldo de cultiu. I bé, tot això posat ara de manifest per un informe de la Unió Europea, preocupa a les autoritats comunitàries i també als nostres amics del NMSS, els liberals d’aquest país, que ens han convidat al seu IV Congrés. A l’avio, de Viena a Sofia, ens trobem en Francis Burstin del Mouvement Reformateur de Bèlgica, la Vesna Pusic i la Joaquima Alemany, presidenta de la International Network of Liberal Women. Com que el Herald era el diari que donaven a l’avió, i la noticia era la gran de la portada, tots l’hem llegit i la comentem…

La seguretat, l’objectiu central

Alida Risova, la International Officer del NMSS, la meva homòloga, ens espera a l’aeroport. És una dona amabilíssima. Li comentem el Herald Tribune. No el desmenteix. Al Congrés aprovaran el programa del partit pels propers anys. El primer punt és garantir la seguretat, la seguretat física, també la jurídica. En converses posteriors, d’aquest divendres a Bulgària, d’altres membres del partit em diuen que per garantir la seguretat no només és un tema jurídic. És essencial reformar el sistema judicial. La justícia búlgara, em diuen, és encara molt la de l’època comunista… En el meu cap no puc sinó fer parale.lismes…

Amb el rei

L’Alida ens porta cap a la seu central del NMSS, a Sòfia, on ens rep el líder del partit, el rei Simeó Saxe-Coburg, ex-primer ministre i home clau de la incorporació de Bulgària a la UE. També ens parla de la necessitat del país de tenir seguretat. Sobretot ens parla, però, d’estabilitat. El Congrés es proposa de canviar el nom del partit. Es vol superar la referència personal, fruit d’un moment històric d’il.lusió pel retorn del rei, i es proposa anomenar-se National Movement Success and Stability. La referència a la prosperitat i a la estabilitat no és casual. Simeó, amabilíssim, ens acaba explicant que fan al Congrés a Gabrovo perquè durant el segle XIX aquesta ciutat va ser el Manchester búlgar, símbol de treballa i de capacitat d’iniciativa. Parlem finalment del govern de coalició, encapçalat pels socialistes, i el partit de la minoria turca, en el que el NMSS hi té cinc ministres.

Al vespre, ja a Gabrovo, els convidats internacional sopem amb membres del Consell Polític del partit. A la taula, vaig a raure entre Iliya Lingorski, vicepresident del partit, i Gergana Graucharova, ministre per Afers Europeus. Em retrobo amb un vell conegut, l’ex-ministre d’Afers Exteriors, Salomon Passy. Conec a l’eurodiputada Bilyana Raeva, al portaveu del MNSS al Parlament i el ministre d’Administracions Públiques, Nikolay Vassilev .

Demà, a les 11 comença el Congrés…
Amb Vesna Pusic, Joaquima Alemany i Francis Burstin

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s