Una oportunitat d’estar en contacte amb d’altres nacionalismes. C. Llorens

(English version at the end)

La presència, junt a una important delegació de Convergència de la Catalunya Nord, a la Universitat que

Régions & Peuples Solidaires enguany ha organitzat a Corti, l’antiga capital de Còrsega, ha estat una bona oportunitat per tenir el pols a alguns moviments polítics nacionalistes. R&PS és una federació de partits, fundada l’any 1994, que agrupa a tots els nacionalismes i regionalismes de l’Estat francès. La seva universitat, així, permet, anualment, de posar-se en contacte amb occitans, bretons, corsos, bascos, alsacians… Aquest any fins ens ha permès, però, de mantenir reunions amb nacionalismes de més enllà de l’hexàgon.

La Universitat ha estat una lliçó, in situ, sobre el nacionalisme cors. Hem pogut escoltar i parlar amb els líders històrics del nacionalisme cors com l’Edmont Simeoni i en Max Simeoni, aquest últim un vell amic que hem tingut sovint a Catalunya. Junt als històrics, hem tingut l’oportunitat també de trobar-nos amb els joves líders corsos del Partitu di a Nazione Corsa, com el seu secretari general en Jean-Christophe Angelini o el seu portaveu en François Alfonsi. Superades situacions molt dramàtiques que s’han viscut a l’illa, a causa de la violència, ara sembla que el nacionalisme cors enfoca una etapa de creixement que els pots portar a tenir un pes molt determinant a la illa. Estan molt preocupats, en tot cas, per desenvolupament de l’economia en el territori i, així, una de les més important conferències i debats va versar sobre el tema.

Amb François Alfonsi, portaveu del Partitu di a Nazione Corsa

En aquest marc, destacar la brillant exposió del català, expert en desenvolupament rural, Josep Arasa. Va mostrar-se en contra de l’idea de l’Europa de les ciutats i de la xarxa de ciutats, per defensar un creixement harmònic de tot el territori. Va argumentar també que s’ha de combatre l’idea que el desenvolupament territorial, o si es vol, rural, només ha de ser agrícola. “En el medi rural, a més de pagesos, –va dir- hi ha d’haver arquitectes, advocats…”. Un discurs a tenir en compte.

La universitat, però, m’ha permès de mantenir molts altres contactes que el dels corsos. Vaig tenir, per exemple, una entrevista amb Nelly Maes, presidenta del partit Aliança Lliure Europea. L’ALE és un partit polític europeu que, fundat l’any 1981, reuneix 33 partits de naturalesa nacional, regional i autonomista. Té com a objectiu la defensa de la diversitat de les cultures dins de la Unió Europea, en el marc de la construcció d’una Europa democràtica i unida. L’ALE al Parlament Europeu té cinc diputats i forma grup parlamentari amb els Verds. En el benentès que Convergència forma part d’un altre partit europeu, l’ELDR Party, vam tenir una reunió molt cordial, on van parlar de la necessitat de col·laborar tant a l’àmbit parlamentari, com fora d’ell, en la defensa dels valors compartits, especialment la diversitat cultural i nacional.

Amb Nelly Maes, presidenta del partit Aliança Lliure Europea, i Jordi Vera, president de la Catalunya Nord de CDC

També vaig tenir contacte amb els occitans i el president del Partit Occità, en Gustave Alirol, actual president també de R&PS. La conversa amb la presidenta del PNB d’Iparralde, el País Basc Nord, Claire Noblia, va ser llarguíssima, molt amical i va tractar de tot, des de la seva feina fa molta anys d’implantació de les ikastolas a Iparralde, fins a com afronta el PNB el referèndum proposat pel lendakari Ibarretxe.

Amb Gustave Alirol

I també val la pena de senyalar les fructíferes converses amb els amazigh que han participat a la universitat. El president del Congrés Mundial Amazigh, Belkacem Lounes, em va il·lustrar sobre molts aspectes de la cultura magrebí berber, de com hi interfereix l’element àrab i el fonamentalisme religiós.

Amb Belkacen Lounes, president del Congrés Mundial Amazigh

Ens va donar veritables lliçons sobre com afrontar els problemes que avui tenim a Europa amb el món musulmà, des de la prohibició o no del vel, fins a la implantació de mesquites. Converses molt reveladores de manera que, estic segur, sovint, davant de moltes situacions, acudiré al consell dels meus amics berbers.

Amb Claire Noblia, presidenta del PNB d’Iparralde

English version:

Carles Llorens participates in R&PS University in Corsica

A delegation from the Convergència in Northern Catalonia, headed by its president Jordi Vera and with the presence of the Secretary of International Relations for the CDC Carles Llorens, participated in the University which Regións and Peuples Solidaires has organised in Corti, the former capital of Corsica. The university, organised this year by the Partitu di a Nazione Corsa, gathers all nationalist and regional parties in the French State which are members of R&PS, a party federation founded in 1994. All the parties benefit from the university by coordinating politics and discussions. During the week of the 25th to the 29th of August, debates were held in Corti on territorial policies, sport and identity and on how parties from R&PS will face the European elections in June 2009. The meeting also gave the CDC International Relations Secretary the opportunity to meet with many contacts, including a meeting with Nelly Maes, president of the European Liberal Alliance.

Interview with the president of the European Free Alliance

In the setting of the University which was organised in Corsica by Régions & Peuples Solidaires, a federation of nationalist and regional parties from the French State, the international head of the Convergència Carles Llorens had an interview with Nelly Maes, the President of the European Free Alliance. The ALE is a European political party which, founded in 1981, joins 33 nationalist, regional and independent parties. It aims to defend cultural diversity within the European Union, in the setting of the creation of a democratic and united Europe. ALE has five ministers at the European Parliament and has formed a parliamentary group with the Greens. Since the Convergència forms part of another European party, the ELDR Party, Llorens and Maes had a very cordial meeting during which they spoke about the need to collaborate in both the parliamentary atmosphere and outside it in defence of shared values, especially those on cultural and national diversity.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s