Artur Mas dona suport al Senegal a les iniciatives per lluitar contra l’emigració il•legal des de l’Africa

El president de CiU, Artur Mas, de viatge al Senegal, s’ha trobat aquest matí amb Yaye Bayam Diouf, coneguda com a “Mare Coratge” per la seva lluita contra la immigració il·legal a través de l’entitat fundada per ella, l’Associació de Dones contra l’emigració clandestina. El fill de Yaye, de 26 anys, va morir a alta mar en una pastera quan emigrava il·legalment del Senegal amb la intenció d’arribar a les illes Canàries.

Artur Mas ha explicat que “el motiu d’aquest viatge al Senegal és agafar experiència i reensenyar-nos sobre una sèrie de programes pilot que tenen en aquest moment al Senegal, impulsat pel president Wade i altres, sobre l’emigració zero. Per catalans no deixa de ser un xoc important i segons com un problema, però per ells també, ja que estan perdent molta gent jove, gent en edat de treball. A Senegal estan treballant, des de Govern i associacions de societat civil, programes per retenir a la seva gent al país per intentar que el Senegal vagi endavant”.

Mas ha visitat la “Mare Coratge” al seu poble, Thiaroye-sur-mer, un dels suburbis més degradats que envolten Dakar, la capital del país, i ha mantingut una trobada amb unes trentena de dones de l’associació. L’entitat fundada per la “Mare Coratge” agrupa més de 370 dones que han perdut els seus fills i/o marits mentre intentaven arribar a d’altres països. L’objectiu de l’entitat és estimular els joves per a que es quedin a treballar al país en lloc d’arriscar les seves vides.

Segons Mas, “Necessiten que la gent aquí es pugui guanyar la vida, estan fent coses interessants per donar feina a la gent el camp de l’ocupació. Amb indústries de l’alimentació i l’artesania”. El president de CiU ha explicat que “aquests països, i Senegal en particular, no ho tenen fàcil per sortir-se’n. Dir se’n sortiran segur alegrement seria segurament una frivolitat. Però penso que estan en camí de reaccionar”.

Per a demostrar-los-hi que és possible, Yaye i d’altres mares vestides de dol han promogut activitats que generin rendes, i fan campanya a les platges d’on surten els joves que volen emigrar. També creen associacions que promoguin el missatge “No marxeu”. Actualment n’hi ha una seixantena de creades arreu del país, formades cadascuna per una quarantena de joves d’entre 25 i 30 anys. Avui han acollit Mas i li han explicat les seves experiències, com la d’un membre de l’associació de repatriats, que va estar-se tretze dies al mar en una pastera, abans de ser interceptat per la guàrdia costera marroquina i deportat a Mauritània.

La “Mare Coratge” ha explicat a Artur Mas que “necessitem molta ajuda de tot arreu, també de Catalunya, per tirar endavant tallers per donar feina als joves, i també per tenir cura dels orfes dels qui han mort en les pasteres”. Altres dones han expressat que els joves no troben feina i no poden aprofitar el seu esforç per formar-se.

Al Senegal, l’edat mitjana és de 18,8 anys, i només un 3% de la població té més de 65 anys. L’esperança de vida mitjana és de 57,08 anys. L’atur és del 48%, segons dades del 2007, i el 54% de la població vivia sota el llindar de la pobresa el 2001. El 77,5% de la població activa es dedica a l’agricultura, i només un 22,5% a la indústria i els serveis. L’associació de la Mare Coratge ha signat un conveni amb l’ong catalana Esport Solidari Internacional per tal de cooperar en la formació de joves.

Amb la labor educativa dels escolapis

Artur Mas també ha visitat les instal·lacions que l’ordre religiosa dels escolapis té a Dakar, als suburbis més degradats, com Thieroye i Sam Sam. Els escolapis han organitzat uns centres de formació professional, que ofereixen formació i ajut en la recerca de feina. L’escola de Thieroye és la primera de la zona, cosa que permet escolaritzar uns infants que abans tenien moltes dificultats per accedir a la formació.

En la seva visita al centre educatiu escolapi del barri de Sam Sam, Mas ha agraït a pares i professors “l’esforç que feu per erradicar l’analfabetisme”.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s