La revista Via es fa ressò del llibre Dissidents

Dissidents: les veus que Castro

no ha pogut silenciar

Carles Llorens i Clàudia Pujol

Editorial RBA, 2007

250 pàgines

Cuba en directe

Per Joaquim Ferrer

Exconseller de la Generalitat de Catalunya

Encara que vivim en l’època de la globalització, quan els intercanvis entre continents són una realitat espectacular, quan s’esborren o perden importància les fronteres i quan les noves tecnologies informen al minut, encara hi ha països que son difícils de conèixer, perquè encara hi existeixen barreres que intenten obstaculitzar la lliure circulació d’idees, tècniques i mercaderies, son els racons del món on hi perviuen règims polítics totalitaris, es a dir, dictadures. Cuba es un d’aquests països, proper en l’imaginari col·lectiu de Catalunya perquè durant molts i molts anys, especialment al segle XIX, fou el destí preferit dels qui anaven a Amèrica cercant-hi prosperar.

Molts ho aconseguiren i els lligams s’intensificaren.

Però, curiosament, Cuba, també es per a nosaltres els catalans en bona part una desconeguda i la raó que explica aquest desconeixement, rau en el règim totalitari que des de fa gairebé cinquanta anys hi existeix que controla la vida de la seva gent i els imposa un aïllament.

Doncs bé, per ajudar-nos a conèixer i entendre la dura realitat que viu el poble cubà, Carles Llorens i Clàudia Pujol han publicat “Dissidents – Les veus que Castro no ha pogut silenciar” (Dèria Editoris-La Magrana 2007), que recull una sèrie d’entrevistes amb cubans que expliquen les dificultats en que viuen, la repressió de que son objecte i els projectes que impulsen. El lector d’aquest llibre es troba de que li obre la porta per a que cubans que no s’han resignat a la dictadura parlin i aclareixin la vida difícil, però esperançada d’aquest poble.

Hi ha gent que quan llegim un llibre tenim el costum d’anar subratllant allò que pensem és important. Puc assegurar que en acabar la lectura de “Dissidents”, les pàgines del meu exemplar son plenes de subratllats, és una ben curiosa il·lustració la que hi he fet, és com el reconeixement a la seva utilitat.

Les entrevistes foren realitzades sobretot a Cuba, però també n’hi ha alguna feta a Miami, Madrid i Estocolm. Les entrevistes foren fetes entre els anys 2005 i 2006, és a dir, ens trobem davant un llibre que a més d’explicar-nos els problemes i les esperances dels cubans, ens dona informació recent. Heus ací, doncs, que és un llibre doblement útil: informació veraç i actual.

Del teixit de raonaments, experiències i projectes què destacar ? Es fa difícil, n’hi ha tants ! Des del comentari d’Oswaldo Payà quan diu referint-se als europeus: “Tinc la impressió que encara estan molt condicionats ideològicament i molt desinformats del que aquí succeeix” o bé quan Raúl Rivero, afirma: “Estem davant d’una dictadura científica, de genètica stalinista, amb aportacions del tròpic i el Carib!”

Aquest és un llibre que esperàvem i que ara que és fet, cal utilitzar, es el mínim que podem fer per el poble cubà, llegir el que diuen els que lluiten per la llibertat.

A través d’aquest link podeu llegir la revista.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s