Zoé Valdés diu que a Dissidents hi ha el futur govern democràtic a Cuba

El passat dilluns 14 d’abril, l’escriptora cubana, exiliada a París, Zoé Valdés, va estar a Olot per presentar el llibre “Dissidents. Les veus que Castro no ha pogut silenciar” de Carles Llorens i Clàudia Pujol. L’autora de “La nada cotidiana” i “Te di la vida entera” (finalista del Premi Planeta), que va afirmar llegir en català, per bé que amb algunes dificultats, va dir que a “Dissidents” hi havia “el futur govern democràtic de Cuba”. “En Carles i la Clàudia, bons amics i amics de la Cuba lliure a la que aspirem –va dir l’escriptora- han fet un excel.lent retrat dels tretze principals protagonistes de l’oposició democràtica als Castro. En retraten la personalitat de manera que, quan llegeixes, els veus perfectament. Realment han donat “veu als sense veu”. Zoé Valdés va afirmar, així mateix, que aquest és un treball únic perquè ningú havia aconseguit reunir, en un sol treball, a personalitats tan diverses i variades que tenen, però, com a únic objectiu “aconseguir la llibertat i la democràcia a Cuba”.

Clàudia Pujol va explicar com havia nascut el projecte. “L’any 2006 vàrem estar a Cuba i ens vàrem veure amb alguns dels que surten el llibre. Escoltant-los ens vàrem dir: Això ho hem d’escriure! El que passa a Cuba és, realment, increïble”. Pujol va dir també que “Disssidents” és un llibre d’històries, que no havia estat difícil d’escriure “perquè si la història de tots els cubans és pura literatura, imagineu-vos quan són opositors de Castro!”

Carles Llorens va explicar que, en el llibre, ells, com a autors no defensaven cap posició, sinó que donaven veu a persones molt diferent. “En el llibre hi ha personalitats de tota mena: gent de l’interior i de l’exili, de l’exili de Miami, de Madrid i de Suècia, hi ha gent molt radical i gent moderada, homes i dones, liberals, demòcrata-cristians i social-demòcrates”. Llorens va explicar que, per bé que el llibre no tingués cap tesi, ells com a autors sí que havien arribat a una conclusió: “no es pot ser tolerant amb el règim de l’Havana. Això no és socialisme, això és un totalitarisme, que no respecte els més elementals dels drets humans”.

Després de les intervencions de la presentadora i dels autors, a Can Trincheria, hi hagué diverses intervencions parlant de la situació més present de l’illa. Carles Llorens i Clàudia Pujol, que d’aquí a poques setmanes editaran el llibre en castellà, van agrair molt la presència de Zoé Valdés a Olot.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s